Bănci și Asigurări

CEC Bank începe în iunie să dea credite „Prima casă“ 4

CEC Bank începe în iunie să dea credite „Prima casă“ 4

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank: CEC va finaliza săptămâna aceasta normele, iar săptămâna viitoare le va trimite la BNR.

Autor: Claudia Medrega

24.05.2011, 23:53 2871

CEC Bank va finaliza în această săptămână normele de creditarepentru programul "Prima casă 4", iar la începutul lunii iunie bancaar putea să devină operativă pe acest segment şi să înceapă săacorde credite, spune Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank.

"Fiecare bancă are propria politică. Unele consideră că pentru atrimite normele la BNR au nevoie şi de proiectul-cadru aprobat deFondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Sunt paşidiferiţi. CEC va finaliza săptămâna aceasta normele, iar săptămânaviitoare le va trimite la BNR. Probabil în circa o săptămână, laînceputul lunii iunie, vom fi operativi", a spus Gheţea.

Reprezentanţii Fondului au anunţat la sfârşitul săptămâniitrecute că bancherii pot să obţină avizul de la BNR pentru normelenoi de creditare şi înainte de semnarea protocolului-cadru.

Până acum doar Millennium şi BRD au anunţat că au obţinut de laBNR aviz pentru norme de creditare cu avans de 10%. Normele au fosttrimise la banca centrală pentru aprobare şi de către BCR, cea maimare bancă după active.

Băncile trebuie să aibă de la BNR autorizarea de a vinde crediteipotecare cu avans minim de 10% în condiţii standard, astfel încâtsă poată coborî cu avansul la 5% pentru împrumuturile garantate pejumătate de stat, la "Prima casă". Majoritatea băncilor aveauavizate de BNR norme care prevedeau un avans minim de 15% sau chiarmai mare.

Însă chiar şi cu avizarea normelor generale de creditare,băncile trebuie să obţină aprobarea BNR şi pentru produsul specificcare va fi vândut în cadrul programului "Prima casă".

Ediţia a patra din pro­gramul "Prima ca­să", în care statul aredus la 50% garanţia pentru creditele ipotecare vândute, a ajunsla un plafon de 1,2 mld. euro, în condiţiile în care 11 bănci s-auarătat interesate să participe.

La finele lunii martie din acest an Guvernul a decis ca garanţiastatului la creditele contractate prin programul "Prima casă", carea fost lansat în vara anului 2009, să fie redusă la jumătate, iarîn program să fie incluse şi persoanele care deţin deja o casă însuprafaţă maximă de 50 metri pătraţi şi doresc un confort sporit.Băncile au la dispoziţie trei luni pentru a stabili dacă acceptănoile condiţii.

Dobânzile la lei se vor apropia de cele îneuro

În ceea ce priveşte reluarea creditării, Gheţea consideră că seva produce şi pe fondul reducerii costurilor, fiind anticipată oapropiere a dobânzilor la creditele în lei de cele la împrumuturileîn euro.

"Dobânzile sunt din ce în ce mai atractive. Părerea mea este căacest trend de creştere a dobânzilor la euro şi reducereadobânzilor la lei va duce undeva într-un orizont de 18 luni la oapropiere foarte mare a celor două dobânzi. În perioada crizei, înultimi doi ani, Euribor a fost ţinut în mod artificial la un nivelfoarte jos de către Banca Centrală Europeană şi a fost departe denivelul de dobândă care trebuia practicat într-o economie europeanăactivă. Aţi văzut că a început să crească. Părerea mea este că lasfârşitul acestui an va fi foarte aproape de 2%", a spusGheţea.

CEC Bank a obţinut anul trecut un profit înainte de impozitarede 65,1 mil. lei, cu 30,2% peste nivelul din 2009, iar activelebăncii de stat au urcat cu 4,2%, la 21,7 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO