Bănci și Asigurări

Cea mai mare firma de leasing si-a schimbat seful. Unicredit a adus un bancher

Antoaneta Curteanu, director general al CEZ: Problema este că mulţi n-au putut sta departe de speculaţii şi vedem brusc în bilanţuri terenuri sau active non-core şi trebuie găsite soluţii pentru a scăpa de ele.

Antoaneta Curteanu, noul CEO al Unicredit Leasing: Problema este că mulţi n-au putut sta departe de speculaţii şi vedem brusc în bilanţuri terenuri sau active non-core şi trebuie găsite soluţii pentru a scăpa de ele.

27.06.2010, 23:44 277

Antoaneta Curteanu, fost adjunct la divizia de corporate bankinga UniCredit Ţiriac Bank, a fost numită CEO al UniCredit Leasing,cea mai mare companie din domeniu.

Ea lucrează pentru UniCredit din 2000, de când italienii auvenit în România prin preluarea Demirbank, şi îl înlocuieşte laconducerea companiei de leasing a grupului pe austriacul AndreasObrist.

Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank,spune că transferul unui executiv din bancă la UniCredit Leasingare în vedere aplicarea unei strategii de creştere a sinergiilor şia vânzărilor încrucişate. Curteanu avea şi varianta unui postregional la Viena, la UniCredit Bank Austria.

"Am considerat că experienţa pe care o pot câştiga la leasingeste cea mai bună alegere şi este şi în interesul grupului.Obiectivul UniCredit Leasing este să-şi menţină poziţia de lider,păstrând însă marjele pentru a nu ajunge pe pierdere. Pentru anulacesta avem un plan de creştere cu 20% a volumului bunurilorfinanţate, ceea ce înseamnă business nou de peste 300 de milioanede euro", a declarat Curteanu. Sub presiunea provizoanelor careapasă şi firmele de leasing, compania a avut totuşi pierdere întrimestrul I.

Poziţia Antoanetei Curteanu de adjunct al vicepreşedinteluiexecutiv pe corporate banking al UniCredit Ţiriac Bank nu va fiocupată. În schimb, va fi numit un succesor la conducerea divizieiglobal transaction banking, care îi era subordonată.

Ea spune că grupul vrea creştere în România şi pe piaţaleasingului, pe lângă cea bancară, astfel că UniCredit Leasingînregistrează în prezent chiar un excedent de finanţare.

"Bani sunt, însă criteriile de eligibilitate pentru clienţi nuse pot schimba. Din păcate şi aşteptările de prelungire arecesiunii în acest an, confirmate şi de analiştii grupului nostrucare şi-au revizuit sub zero prognoza de creştere economică,schimbă un pic lucrurile faţă de aşteptările iniţiale mai optimisteprivind a doua jumătate a anului."

O posibilitate de creştere poate fi preluarea portofoliilor unorjucători mici, care nu mai fac faţă volumului de bunuri recuperatesau nu mai au finanţare.

"Reposedatele reprezintă o problemă. Trebuie să vedem şi înportofoliul nostru cât sens are să ţii de preţul de contabilitate.Până la urmă este o chestiune de matematică."

Curteanu afirmă că leasingul este un produs mai "agil" decâtcreditul bancar, astfel că într-o perioadă de criză poate face binecompaniilor pentru că acestea îşi pot elibera din greutatea careapasă pe bilanţ mutând active pe leasing, inclusiv din categoriaimobiliarelor.

"Bilanţul arată altfel, dar nu trebuie exagerat pentru că încele din urmă tot se calculează gradul de îndatorare."

Ea spune că UniCredit Leasing va continua să urmeze condiţiistricte în privinţa concentrării riscurilor. În cadrulportofoliului corporate o cotă de circa 42% este deţinută deechipamente şi maşini de peste 3,5 tone, autovehiculele de tonajmai mic au 38%, iar imobiliarele - 20%.

În privinţa sectorului de real-estate Curteanu afirmă că sunt pepiaţă proiecte finalizate şi funcţionale - birouri sau hale -construite de antreprenori care au nevoie de cash şi atunci formulede tipul "sale and lease-back" pot constitui sursă de finanţarepentru alte proiecte sau de bani pentru acţionari.

Pe de altă parte, dezvoltatorii ţin de preţuri, astfel căvânzările de proiecte întârzie. "Nici băncile nu au intrat tare laexecutare silită, iar datoriile au fost în generalrestructurate."

Cu o experienţă de peste 10 ani în corporate banking, Curteanuspune că bilanţurile finale ale clienţilor pe 2009 sunt aşteptate"cu mari emoţii". "Companiilor româneşti de talie medie le-a luatmai mult să se adapteze la criză, mai ales celor de tipul businessde familie. Unii şi-au angajat manageri profesionişti, dar alţiipreferă să păstreze un control strict. Problema este că mulţi n-auputut sta departe de speculaţii şi vedem brusc în bilanţuriterenuri sau active non-core şi trebuie găsite soluţii pentru ascăpa de ele."

Ea spune că se descurcă bine în această perioadă firmele careexportă. Pe de altă parte, nu vede o încetinire a numărului defirme care intră în insolvenţă.

"Posibilitatea ca banca să preia acţiuni la o firmă înrestructurare va face bine pentru că banca nu mai este panicată căpierde controlul situaţiei, poate avea un om în CA şi poate săajute mai mult. Ar fi bine ca şi mediul de afaceri să facă niştepaşi în sensul ca insolvenţa să nu mai fie o cale ireversibilă sprefaliment."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO