Bănci și Asigurări

Ce spune seful Trezoreriei despre bondurile de 750 mil. euro

18.06.2008, 18:47 16

Societatile de asigurare de pe piata au necesitati de plasamente in titluri de stat care insumeaza numai 300 mil. euro anul acesta, si nici fondurile de pensii nu au sume mari de investit pentru ca de-abia au inceput sa stranga contributii, afirma Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului.
El explica astfel optiunea pentru finantarea de pe piata externa prin lansarea emisiunii de eurobonduri de saptamana trecuta in vederea rambursarii euroobligatiunilor de circa 600 mil. euro care ajung la scadenta pe 27 iunie.
"Astept ziua in care o emisiune de titluri de stat sa fie subscrisa in proportie de 50% de catre fondurile de pensii. Deocamdata nici nu prea le vedem pe piata. Cand vom vedea ca incep sa stranga active, vom incepe sa lungim si noi scadentele la emisiuni. In plus, din intalnirile cu societatile de asigurari a rezultat ca au de plasat in total numai circa 300 mil. euro anul acesta, deci nu aveam cum sa recurgem la piata interna pentru refinantarea eurobondurilor scadente", spune Nanu.
Seful Trezoreriei admite ca Romania a pierdut in 2005 o oportunitate de finantare externa la costuri foarte scazute, avand in vedere ca Primaria Bucuresti a atras fonduri la o dobanda de 4,125% pe an in euro.
"Categoric ca absenta de pe piata ii face pe investitori sa perceapa o prima de risc in momentul in care emitentul reapare dupa o perioada mai indelungata, mai ales cand conditiile financiare sunt cele care sunt, cu volatilitate mare si lichiditate redusa."
In acelasi timp, el considera ca Trezoreria a avut dupa 2000 o problema de inconstanta a politicii de finantare, cand pe piata externa, cand pe piata interna, si cu fluctuatii mari ale volumului emisiunilor de titluri de stat.
Nanu estimeaza ca in urma cu un an Romania ar fi putut emite eurobonduri la o dobanda cuprinsa intre 4 si 5% pe an. La emisiunea de saptamana trecuta dobanda obtinuta a fost de 6,5% pentru cele 750 mil. euro atrase.
"Asta este piata acum. In urma cu un an nu aveam de unde sa stim ca vine criza. Am luat decizia de a lansa emisiunea in momentul in care am vazut ca lichiditatea revine pe piata, gandindu-ne si ca perspectivele se pot inautati din nou."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO