Bănci și Asigurări

Ce schimba privatizarea CEC in sistemul bancar romanesc

Ce schimba privatizarea CEC in sistemul bancar romanesc
26.07.2006, 20:15 44

Dominat autoritar de austrieci prin preluarea BCR de catre Erste in toamna anului trecut, sistemul bancar romanesc va suferi modificari nu mai tarziu de luna septembrie, dupa ce pe 31 august va fi facut anuntul castigatoarei in privatizarea CEC.
In acel moment, grecii de la National Bank of Greece sau maghiarii de la OTP Bank vor intra in posesia unei banci cu active de peste 1,7 miliarde de euro si o cota de piata de 4,5%. Prin procesul de privatizare, statul vinde 69,9% din actiunile CEC.
Pe piata locala, NBG detine din decembrie 2003 Banca Romaneasca, cu o participatie de 87,14% la finele primului trimestru din 2006. Banca Romaneasca ocupa pozitia a 13-a din sistemul bancar, cu active de 709 milioane de euro si o cota de piata de 1,9%.
Maghiarii de la OTP sunt prezenti in Romania din 2004 prin achizitia RoBank, care a devenit OTP Bank Romania in urma unui proces de rebranding. OTP ocupa pozitia a 22-a dupa marimea activelor, cu active totale de 251 de milioane de euro si o cota de piata de 0,7%.
Practic, ambele banci detinute de cele doua finaliste la privatizarea CEC se afla in plutonul de 28 de institutii de credit cu o cota de piata mai mica de 2% in sistemul bancar romanesc. Pentru fiecare dintre acestea, preluarea CEC ar insemna ascensiunea rapida pana in top 5 al celor mai mari banci de pe piata.
Cele doua finaliste CEC au insa dimensiuni si puteri financiare diferite.
Daca OTP Bank are active totale de 20,5 miliarde de euro, National Bank of Greece are active triple, in valoare totala de 61,1 miliarde de euro. Spre comparatie, intregul sistem bancar din Romania avea la finele primului trimestru active bancare de 37,7 miliarde de euro, duble fata de activele OTP si cu aproape 40% mai mici decat ale grecilor de la NBG.
Iesirea austriecilor de la Raiffeisen din cartile privatizarii CEC inseamna de fapt sansa altor competitori mai mici sa urce in clasamentul bancilor autohtone. O consolidare a Raiffeisen prin preluarea CEC ar fi insemnat intarirea semnificativa, pana la o cota de piata de 12,5%, a austriecilor. Prin aceasta mutare, Raiffeisen ar fi suflat in ceafa BRD, care ocupa pozitia a doua. Dupa esecul lor de a se califica in finala pentru CEC, Raiffeisen ramane sa-si dispute in perioada urmatoare pozitia a treia din sistem cu grupul HVB-Tiriac-Unicredit, banci care au impreuna o cota de piata de 8,2%, sensibil mai mare decat cea de 8% a Raiffeisen.
Daca NBG reuseste sa castige batalia pentru CEC, asta inseamna ca grecii vor urca imediat pe pozitia a patra din sistemul bancar autohton, cu o cota de piata de 6,4%, imediat peste ING, care detine 6,3% din activele din sistem. Daca finala va fi castigata de maghiari, acestia vor ajunge cu OTP Bank Romania pe pozitia a cincea de pe piata bancara locala, cu o cota de 5,2%.
Dupa privatizarea CEC si terminarea fuziunii HVB-Tiriac-Unicredit, top 5 din sistemul bancar ar putea concentra pana la 64% din activele totale, cele mai mari banci fiind controlate de austrieci (BCR si Raiffeisen) si francezi (BRD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO