Bănci și Asigurări

Ce da dureri de cap bancherilor: creditele date fara garantii, somajul si salariile mici

Ce da dureri de cap bancherilor: creditele date fara garantii, somajul si salariile mici

Melania Hancila economistul-sef al Volksbank: Din punctul meu de vedere, somajul este cel mai relevant factor. Daca luam insa in calcul si creditele contractate de agentii economici, numarul falimentelor este de asemenea un indicator important. Bancile care au fost mai agresive pe partea creditelor de consum au fost clar mai afectate pentru ca cei care au contractat astfel de imprumuturi sunt dispusi sa renunte mai usor la rambursarea datoriei.

06.07.2009, 00:00 117

Primul loc in clasamentul restantierilor este ocupat in continuare de judetul Salaj, unde sumele restante au urcat pana la 5,5% din totalul imprumuturilor fata de 5,35% in aprilie. La nivelul intregii piete rata restantelor a fost, de asemenea, in crestere, ajungand la 2,78%, fata de 2,4% in luna precedenta, potrivit statisticilor BNR.

Accelerarea ritmului de crestere a restantelor vine pe fondul scaderii generale a activitatii economice si in conditiile in care ritmul de crestere a somajului a ramas la un nivel ridicat, peste 30.000 de persoane pierzandu-si locul de munca in aprilie.
Corelatia dintre rata somajului sau puterea economica a unui judet si nivelul restantelor este una foarte stransa, spun analistii.
"Din punctul meu de vedere, somajul este cel mai relevant factor. Daca luam insa in calcul si creditele contractate de agentii economici, numarul falimentelor este de asemenea un indicator important", a declarat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
 
Clientii cu salarii mici au mai multe probleme
In acelasi timp, intarzierile la plata ratelor lunare catre banci sunt strans legate de nivelul salariului mediu la nivel regional, indica statisticile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). "Salariul mediu este un alt indicator important", a precizat Hancila.
Astfel, judetele din fruntea listei restantierilor inregistreaza salarii sub media nationala, dar si sub media regiunilor de dezvoltare din care fac parte, potrivit celor mai recente date publicate de CNP. Daca la nivel national salariul mediu net lunar ar urma sa fie de 1.328 de lei (circa 316 euro) pana la sfarsitul anului, la nivelul judetelor care ocupa primele cinci locuri in clasamentul restantierilor media este cu putin peste 1.100 de lei.
Restante de peste cinci procente din valoarea totala a imprumuturilor se mai inregistrau in Bistrita-Nasaud, in timp ce in Alba si Olt rata restantelor se situa in jurul a 4,5%. Judetul Alba a inregistrat, in acelasi timp, unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere a sumelor restante, ponderea acestora in totalul creditelor urcand cu aproape un punct procentual din aprilie pana in mai.
In ceea ce priveste corelatia dintre somaj si restante, patru din primele cinci judete dupa ponderea sumelor restante in soldul total al creditelor au o rata a somajului cu pana la trei procente peste media la nivel national, in timp ce trei judete au inregistrat in martie o crestere semnificativa a numarului somerilor fata de luna precedenta. Dintre acestea, cea mai mare rata, de 8,9%, o inregistreaza judetul Alba, in conditiile in care media la nivel national este de 5,7%.
O alta explicatie a modului in care sunt repartizate judetele in clasamentul restantierilor ar putea fi oferita de structura creditelor, cu garantii sau fara garantii. In judetele care ocupa primele pozitii in clasamentul restantierilor, balanta este puternic dezechilibrata in favoarea creditelor de consum, care de obicei nu implica nicio garantie.
Creditele de consum sunt in unele cazuri, cum sunt judetele Calarasi sau Bistrita-Nasaud, de zeci de ori mai mari decat creditele garantate cu ipoteca, potrivit datelor BNR.
 
Creditele fara garantii se dovedesc acum riscante
Totusi, crede Hancila, structura creditelor nu este foarte relevanta in pozitionarea judetelor in clasamentul restantierilor, dezechilibrul dintre creditele ipotecare si cele de consum fiind o caracteristica a intregii piete si datorandu-se politicii agresive de promovare a produselor de consum dusa de bancile comerciale in ultimii ani.
"Bancile care au fost mai agresive pe partea creditelor de consum au fost clar mai afectate pentru ca cei care au contractat astfel de imprumuturi sunt dispusi sa renunte mai usor la rambursarea datoriei", a mai spus economistul-sef al Volksbank.
 
Unde fac bancile cele mai bune afaceri pe creditare
La polul opus, judetele cu cele mai mici restante la credite sunt cele unde salariile sunt similare sau depasesc media la nivel national si care participa cu peste o treime la Produsul Intern Brut al regiunii de dezvoltare din care fac parte. In acelasi timp, somajul din aceste judete coboara in unele cazuri cu pana la un punct procentual sub media la nivelul tarii.
Cea mai mica rata a restantelor, de 1,28% din soldul creditelor, este in Tulcea, celelalte judete prezente in top 5 cele mai mici restante, Cluj, Constanta, Botosani si Buzau, inregistrand niveluri in jurul valorii de doua procente.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO