Bănci și Asigurări

Câte poliţe de asigurare de sănătate poţi avea? Răspuns: Fără număr. Poţi avea oricâte asigurări de sănătate vrei dacă plăteşti primele şi doar în cazul decontării directe nu poţi fi despăgubit în baza tuturor poliţelor pe care le deţii

Daniela Casapu (stânga), membră a directoratului la Signal Iduna: Indemnizaţia de asigurare este acordată independent de sumele primite de la alţi asigurători, în baza contractelor de asigurare. Dacă un român deţine mai multe poliţe diferite, cu prime diferite pentru acelaşi riscuri, le poate utiliza fără a se anula una pe cealaltă. Totuşi, este puţin probabil ca un serviciu medical, dovedit printr-o factură sau chitanţă, să fie decontat de mai mulţi asigurători, cu atât mai puţin în cazul decontării directe.

Gabriela Lupaş-Ţicu, chief marketing & operations officer la NN România: O persoană poate avea simultan mai multe asigurări de sănătate, dar în cazul poliţelor cu decontare directă despăgubirea poate fi achitată doar de un singur asigurător. Cu toate acestea, dacă poliţele de asigurare de sănătate pe care le deţine o persoană oferă acces la o sumă fixă de bani, în funcţie de problema de sănătate acoperită, clienţii pot beneficia de sprijinul financiar din toate poliţele pe care le au în vigoare.

Daniela Casapu (stânga), membră a directoratului la Signal Iduna: Indemnizaţia de asigurare este acordată independent de sumele primite de la alţi asigurători, în baza contractelor de asigurare. Dacă un român deţine mai multe poliţe diferite, cu prime diferite pentru acelaşi riscuri, le poate utiliza fără a se anula una pe cealaltă. Totuşi, este puţin probabil ca un serviciu medical, dovedit printr-o factură sau chitanţă, să fie decontat de mai mulţi asigurători, cu atât mai puţin în cazul decontării directe. Gabriela Lupaş-Ţicu, chief marketing & operations officer la NN România: O persoană poate avea simultan mai multe asigurări de sănătate, dar în cazul poliţelor cu decontare directă despăgubirea poate fi achitată doar de un singur asigurător. Cu toate acestea, dacă poliţele de asigurare de sănătate pe care le deţine o persoană oferă acces la o sumă fixă de bani, în funcţie de problema de sănătate acoperită, clienţii pot beneficia de sprijinul financiar din toate poliţele pe care le au în vigoare.

Autor: Mircea Nica

25.08.2023, 13:00 690

Dacă titularul unei poliţe de sănătate nu declară că mai are o poliţă de sănătate în momentul în care şi-o achiziţionează pe a doua, nu sunt efectuate verificări în acest sens, potrivit ASF Asigurătorii susţin însă că pot fi făcute mai multe asigurări de sănătate, acestea fiind facultative, atât timp cât sunt plătite primele, dar, teoretic, ar trebui şi avizarea tuturor asigurătorilor implicaţi Totuşi, în cazul poliţelor de asigurare de sănătate cu decontare directă, cheltuielile medicale pot fi plătite de un singur asigurător direct către furnizorul serviciilor medicale, chiar dacă există în vigoare mai multe poliţe care oferă acoperire similară pentru aceeaşi situaţie medicală Pe de altă parte, în cazul poliţelor care oferă o sumă fixă, persoanele pot beneficia de sprijinul financiar din toate poliţele pe care le au în vigoare Piaţa asigurărilor de sănătate a ajuns în T1/2023 la subscrieri de 248,3 mil. lei, cu 35% mai mult faţă de T1/20222, iar numărul contractelor de asigurare de sănătate în vigoare s-a majorat cu 17%, până la 230.149 Despăgubirile plătite pe acest segment în T1/2023 a fost de 111 mil. lei, cu 39% mai mult comparativ cu T1/2022.

O persoană poate avea oricâte asigurări private de sănă­tate doreşte, indife­rent dacă sunt acoperite apro­ximativ aceleaşi ris­curi, atât timp cât primele de asigurare sunt plătite şi se avizează toţi asigurătorii impli­caţi, a ex­pli­cat Daniela Casapu, membră a Directo­ratului Signal Iduna Asigurare Reasigu­rare, pentru ZF.

„Fiind produse facultative, voluntare, o persoană poate încheia poliţe de asigu­ra­re private de sănătate cu mai mulţi asigură­tori, chiar dacă vizează aceleaşi riscuri, însă cu avizarea tuturor asigurătorilor implicaţi. Astfel, dacă îndeplineşte condiţiile con­trac­tuale, un român are libertatea de a achi­ziţiona oricâte asigurări private de să­nătate doreşte. Este important de menţio­nat că asigurarea privată de sănătate aco­peră servicii medicale în clinici, spitale şi laboratoare private, oferind românilor un nivel suplimentar de protecţie. Desigur, ro­mânii pot opta atât pentru asigurarea ace­loraşi riscuri, cât şi a unor riscuri diferite la asigurători diverşi, în funcţie de propriile nevoi şi de bugetul de care dispun, aco­perind nevoi specifice. În acest sens, îşi pot asigura orice riscuri legate de sănătate, atâta timp cât achită primele conform condiţiilor contractuale menţionate de compania asigurătoare“, susţine Daniela Casapu.

Ea a mai adăugat că după intrarea în vigoare a unei poliţe de asigurare de să­nătate, costurile medicale vor putea fi despăgubite, ţinându-se cont de exclu­derile contractuale, iar în cazul în care indemnizaţia de asiguarare este acordată, acest lucru se face independent de sumele primite de la alţi asigurători, în baza contractelor de asigurare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO