Bănci și Asigurări

Câte persoane fizice şi firme mai au credite şi depozite la bănci? Băncile au 15,5 milioane de deponenţi şi circa 2,3 milioane de debitori cu credite. În primele opt luni din 2023 fost acordate împrumuturi noi de 89 mld. lei, potrivit ARB

Câte persoane fizice şi firme mai au credite şi...

Autor: Claudia Medrega

05.11.2023, 13:25 2224

Băncile din România au acordat credite noi populaţiei şi companiilor, în perioada ianuarie 2020-august 2023, de peste 410 mld. lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 29% din PIB-ul României din 2022, potrivit evaluărilor ARB.

Băncile contribuie la finanţarea afacerilor, a proiectelor de investiţii, dar şi a locuinţelor şi consumului, pentru aproximativ 2,3 milioane de debitori cu credite, persoane fizice şi companii, soldul creditului privat trecând de 380 mld. lei la finalul lunii septembrie.

Soldul creditului privat, negu­ver­namental, se calculează ca dife­renţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, pre­cum şi vânzările de credite. Viteza de reînnoire a creditelor este acce­lerată de impulsionarea finanţării companiilor, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumu­turi cu scadenţă scurtă, de sub un an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO