Bănci și Asigurări

Cât i-a costat pe turcii de la Credit Europe frauda de la Braşov de vara trecută

Credit Europe a încasat o asigurare de 7,5 mil. $ pentru acoperirea fraudei de vara trecută

Credit Europe a fost în anul 2010 a şaisprezecea bancă de pe piaţă după active, cu o cotă de 1,4%.

Autor: Razvan Voican

14.07.2011, 00:04 2764

Turcii de la Credit Europe au încasat în luna martie o poliţă deasigurare de 7,5 milioane de dolari pentru acoperirea parţială apierderii de peste 35 de milioane de lei (circa 8,2 mil. euro)provocate de frauda înregistrată în vara anului trecut la sucursalaBraşov, de unde au dispărut sume mari de bani din conturile a peste70 de clienţi.

Pentru restul banilor până la nivelul total al cererilor dedespăgubire din partea clienţilor, banca înregistrase de anultrecut un provizion special "pentru fraudă", în valoare de circa11,4 mil. lei (2,6 mil. euro).

A fost cea mai mare fraudă bancară făcută publică în România înultimii ani, clienţii reclamând lipsa a 2,5 mil. euro din conturi,conform informaţiilor vehiculate în august 2010.

Potrivit datelor publicate de bancă, frauda a fost evaluată defapt la peste 35 mil. lei, fiind rezultatul unor tranzacţiineautorizate pe conturile curente ale unor clienţi persoane fiziceprecum: desfacerea contractelor de depozit înainte de termen,transferuri interne, plăţi inter şi intrabancare, schimburivalutare, retrageri de numerar. De asemenea, mai multe tranzacţiinu au fost înregistrate sau au fost înregistrate eronat înevidenţele contabile ale băncii.

Vinovatul identificat vara trecută a fost directorul deoperaţiuni al Credit Europe Bank Braşov, Otilia Negrilă, care a şifost arestată pentru fraudă informatică, fals în înscrisuri subsemnătură privată, înşelăciune şi delapidare.

Scandalul s-a stins relativ repede, banca returnând imediatsumele reclamate de majoritatea clienţilor păgubiţi. Problema afost că unii îşi încredinţaseră banii directoarei de sucursală fărăa primi în schimb vreun înscris doveditor.

Credit Europe nu a fost sancţionată de BNR pentru această fraudăde proporţii, supraveghetorul considerând că banca avea procedurifoarte bune, vina aparţinându-i angajatului care nu le-a respectat.În schimb, Protecţia Consumatorului a aplicat amenzi, unelecontestate în instanţă.

Turcii aveau o asigurare de tipul "Bid Bankers Bond", careacoperă inclusiv riscul de fraudă, încheiată la compania turcăSompo Japan Sigorta, care în trecut a făcut parte din grupul Fiba,la fel ca şi actuala Credit Europe Bank, dar anul trecut a fostvândută japonezilor de la Sompo Japan Insurance - unul dintre ceimai mari asigurători din lume.

Frauda totală s-a ridicat la circa 8,2 mil. euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO