Bănci și Asigurări

Cât de eficiente sunt băncile din România şi ce cheltuieli au faţă de băncile din regiune? Eficienţa operaţională a băncilor din România, adică indicatorul cost/venit: 50%, în intervalul de risc mediu, fiind sub media UE de 60%.

Cât de eficiente sunt băncile din România şi ce...

Autor: Claudia Medrega

31.07.2023, 00:07 1216

Indicatorul cost/venit, unul dintre cei mai importanţi indicatori care măsoară eficienţa băncilor, a coborât la nivelul sistemului bancar din România la 50%, în intervalul de risc mediu european, fiind sub media UE de 60%, potrivit BNR.

Astfel, băncile din România sunt mai eficiente decât media UE.

Cu cât indicatorul cost/venit este mai mic, cu atât o bancă este mai eficientă. În deteminarea indicatorului se lucrează cu dobânda netă, astfel că este eliminată din calculul acestui indicator cheltuiala cu plata dobânzilor la depozite, respectiv încasările din dobânzile la credite, iar costurile rămase sunt doar cheltuielile cu salariile şi alte cheltuieli operaţionale.

 

Pragul semnal indicat de Autoritatea Bancară Europeană (ABE) pentru raportul cost/venit este de 50-60%. Problema este că băncile medii şi mici din România, care au cote de piaţă de sub 5%, adică 25 de bănci din totalul de 32, au indicatorul cost/venit mare, între 70 şi 80%, fiind mai vulnerabile, în timp ce băncile mari (şapte) au coborât cu acest raport spre 48%.

Pe segmentul costurilor, cheltuielile operaţionale în băncile din România au urcat la peste 2% din active, fiind peste nivelurile din Polonia (1,8%), Cehia (1,1%) şi Bulgaria (1,5%), şi duble faţă de mediana UE (1,2%), reiese din datele BNR. Veniturile nete din dobânzi sunt sursa principală a veniturilor operaţionale ale băncilor din România, respectiv peste 70%, mult peste nivelul european de 55%, reflectând o concurenţă mai pronunţată în UE şi o sofisticare mai ridicată a modelului de afaceri, după cum a atenţionat banca centrală.

Un indicator cost/venit operaţional mare reflectă o profitabilitate operaţională deficitară şi poate fi un indiciu că procesul de consolidare a sectorului bancar va continua. Eficienţa operaţională a sistemului bancar poate fi îmbunătăţită prin creşterea gradului de intermediere, dar şi prin continuarea  consolidării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO