Bănci și Asigurări

Cât de mult apelează patronii şi managerii la bănci. Creditele bancare reprezintă sub 10% din finanţările companiilor. Firmele preferă împrumuturi de la acţionari şi creditele comerciale şi externe

Cât de mult apelează patronii şi managerii la bănci....

Autor: Claudia Medrega

25.04.2017, 00:08 685

Ponderea creditelor bancare re­pre­zintă aproximativ 10% din bi­lanţul companiilor, sub nivelul îm­prumuturilor de la acţionari, al creditelor externe sau comer­cia­le, care cumulat depăşesc 40%. Capitalu­ri­le proprii ale firmelor au o pondere de apro­ximativ 30%.

Dobânzile aflate la minime istorice şi creşterea economică puternică nu au reuşit să convingă firmele în ultimii ani să apeleze la bănci, creditele noi pentru firme fiind pre­ponderent în scă­dere şi anul trecut.

Companiile pre­fe­ră în spe­cial creditul co­mercial pe seama fur­nizorilor, care are o pon­dere du­blă faţă de împru­mu­turile ban­­care, de circa 20%. În 2015 împru­mu­turile de la ac­ţio­­nari repre­zen­tau 12% din pasivul com­paniilor, iar finanţările de la diferiţi creditori externi au ajuns la 11%. Ca­pitalurile proprii ale companiilor au cea mai mare pondere în total pasiv, de circa 32%, în scădere faţă de 36% în 2004, potrivit datelor BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO