Bănci și Asigurări

Carmen Peli, PeliPartners: Vedem şi finanţări în cluburi de bănci şi finanţări sindicalizate. Pe cluburi activitatea este mai bună

ZF Bankers Summit 2023, ziua 1

Carmen Peli, PeliPartners: Vedem şi finanţări în...

Autor: Alex Ciutacu

26.06.2023, 15:16 91

Piaţa de creditare din România înregistrează o activitate notabilă şi pe finanţările structurate pe cluburi de bănci, precum şi pe finanţările sindicalizate, dincolo de finanţările directe, a explicat Carmen Peli, partner PeliPartners, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Mi se pare că vedem şi finanţări în cluburi şi pe cele sindicalizate, pe care de obicei le ştim. Pe cluburi activitatea este mai bună. Club înseamnă un grup de bănci care acordă finanţare. În aceste structuri documentaţia LMA (Loan Market Association) este de folos, chiar dacă e mai stufoasă, mai sofisticată, mai greu poate de înţeles pentru debitori care abia intră în acest sistem. Dar pentru debitorii sofisticaţi de tip private equity sau corporaţii mari ele chiar oferă un confort veritabil”.

Rolul avocaţilor apare în astfel de finanţări structurate fie de partea băncilor, fie de partea debitorilor.

„De partea băncilor de obicei intervenim în tichete mari, fie de nivelul sindicalizărilor, fie de nivelul cluburilor, am asistat şi putem să asistăm cluburi de bănci care doresc să finanţeze un debitor. Pentru debitori, aceştia au nevoie uneori de asistenţă şi sub nivelul acesta de tichet, pentru că ei intră într-o lume pe care nu o cunosc, nu o stăpânesc atât de mult întotdeauna. Unii dintre ei sunt foarte bine pregătiţi, dar în acelaşi timp au nevoie de sprijin şi atunci intrăm de partea debitorilor”.

Alte declaraţii:

  • Există bănci care au standardizat mai mult procesul de acordare de credit până la un anumit nivel şi ăsta este un trend pe care îl văd. Există de asemenea bănci care preferă să lucreze pe standardele LMA pentru proiecte de un anumit nivel. Şi asta cred că iarăşi contribui la o educaţie implicită sau la o mai bună înţelegere pentru debitori cu privire la parametrii care sunt absolut necesari şi cred că documentaţia LMA ar trebui să ofere un confort şi debitorilor pentru că standardul în sine rezultă din negocierea dintre asociaţiile de bănci cu asociaţiile de debitori.
  • O problemă pe care o văd nu numai eu, ci şi alţi avocaţi, alţi participanţi din piaţă, este cât de neadaptate sunt anumite instrumente juridice, inclusiv celebra Lege 31, cu privire la acest fel de proiecte, în sensul în care suntem forţaţi să indicăm nişte riscuri care ele s-ar putea să nu existe, dar juridic există, în sensul în care există sancţiuni inclusiv de tip penal pentru anumite tipuri de structuri. Şi aceste lucruri ar trebui probabil să dispară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO