Bănci și Asigurări

Care au fost cele 23 de evenimente care au marcat economia României în 2023

Economia românească a primit în acest an multiple veşti bune şi dovezi că se află pe radarul investitorilor străini, începând cu listarea producătorului Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti şi mergând mai departe către tranzacţii de sute de milioane şi chiar de peste 1 mld. euro, într-o perioadă în care prudenţa e cuvântul de ordine în piaţa de M&A globală. Investiţiile de la zero nu s-au lăsat aşteptate nici ele  De partea cealaltă însă, 2023 a venit şi cu o serie de veşti proaste, cum ar fi faptul că România a ratat intrarea în spaţiul Schengen, fapt ce face ca mediul de business local să piardă bani zi de zi. Rămâne de văzut însă cu ce va veni la înaintare şi 2024.

 

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti

Cel mai important eveniment al pieţei de capital din România în anul 2023 este şi cel mai important din istoria postdecembristă de circa 30 de ani a Bursei de Valori Bucureşti: listarea Hidroelectrica (H2O) într-o ofertă de 9,3 mld. lei prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut deţinerea de 20% din companie. Astfel, cea mai mare companie din România a devenit şi cea mai mare companie listată la Bursa de Valori odată cu debutul acţiunilor la tranzacţionare pe 12 iulie 2023. Hidroelectrica are o evaluare bursieră de 59 mld. lei după o apreciere de aproape 30% a preţului acţiunilor. În acţionariatul său au intrat toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, cu o deţinere de 10%, plus investitori care până acum nu au avut nicio legătură cu piaţa de capital locală. Statul român şi-a păstrat deţinerea de 80% din cel mai mare producător de energie electrică al ţării. Liviu Popescu

 

Grupul Ahold Delhaize a preluat lanţul Profi de la fondul de investiţii Mid Europa Partners

Grupul Ahold Delhaize, proprietarul reţelei de supermarketuri şi magazine de proximitate Mega Image, a cumpărat recent retailerul Profi de la fondul de private equity MidEuropa Partners.

Deal-ul aşteaptă acordul autorităţilor din domeniul concurenţei pentru a fi finalizat. Tranzacţia a avut o valoare a întreprinderii (enterprise value) de 1,3 mld. euro pre-IFRS16 şi 1,8 mld. euro post-IFRS16. Este de departe cea mai mare tranzacţie din retailul românesc şi totodată cel mai important deal din 2023 din România. Prin această achiziţie, grupul Ahold Delhaize ar putea ajunge liderul comerţului românesc, detronând Lidl, jucătorul nou creat având peste 2.500 de magazine şi afaceri de 20 mld. lei anul trecut.

În contextul în care tot comerţul modern are circa 4.300 de magazine şi afaceri de aproape 100 mld. lei anul trecut, rezultă că retailerul ce va apărea (dacă dealul primeşte ok-ul Concurenţei) din alipirea Mega Image şi Profi va avea mai bine de jumătate din universul de magazine şi o cincime din vânzări. Rămâne de văzut dacă cele două reţele vor fi unite sau vor funcţiona separat în continuare, aşa cum Lidl şi Kaufland sunt independente deşi au acelaşi proprietar - grupul Schwarz.

 

Start pentru cel mai mare buget de modernizare al României: 100 mld. euro

Anul 2023 este primul din următorii ani care marchează cele mai mari intrări de fonduri europene pe care le-a cunoscut ţara: 100 mld. euro sunt pe masă din mai multe programe în următorii şapte ani. Întrebarea este: cât se va absorbi din aceştia? Anul curent s-a aflat la confluenţa dintre mai multe programe europene masive: a fost ultimul an pentru programul financiar multianual 2014-2020; Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a început să prindă tracţiune şi s-au contractat proiecte în valoare de 30 mld. euro; s-a dat startul programului financiar multianual 2021-2027 (46 mld. euro).

S-au lansat apeluri din Fondul de Modernizare (14 mld. euro) pentru reducerea gazelor cu efect de seră şi a început Planul Naţional Strategic (PNS) 2023-2027, cu o alocare de 16 mld. euro.

 

Anul concedierilor din IT - de la corporaţii până la start-up-uri.

Într-o economie cu dobânzi mari şi un acces dintr-odată dificil la capital, companiile de IT au fost nevoite să-şi reducă numărul de oameni, valul de reduceri ajungând până în România şi lovind inclusiv în start-up-uri. O lovitură suplimentară pentru IT-iştii din România a fost eliminarea parţială a scutirilor de taxe pentru programatori.

 

Tranzacţiile din sistemul bancar

UniCredit Bank vrea să cumpere Alpha Bank România, Intesa Sanpaolo preia First Bank, iar Banca Transilvania se apropie de achiziţia OTP, finalizarea tranzacţiilor fiind estimată pentru 2024. Anul 2023 a adus efervescenţă în sectorul bancar românesc, continuând consolidarea, cu tranzacţii surpriză de fuziuni şi achiziţii. Fondul american de investiţii J.C. Flowers & Co a ajuns în octombrie 2023 la un acord cu grupul italian Intesa Sanpaolo pentru ca Intesa să cumpere First Bank România. De asemenea, într-o tranzacţie surpriză, cu negocieri ţinute secrete până la anunţul operaţiunii, UniCredit Bank România, subsidiara de pe piaţa locală a grupului italian cu acelaşi nume, fuzionează cu banca românească cu capital elen Alpha Bank România, care dispare de pe piaţa autohtonă după aproape 30 de ani de existenţă. Finalizarea tranzacţiilor este estimată pentru 2024. Banca Transilvania se apropie de achiziţia OTP Bank România, tranzacţie care îi va consolida poziţia de lider al bankingului românesc. Aceasta este a patra bancă pe care o achiziţionează Banca Transilvania, după Volksbank, Bancpost şi Idea Bank. Finalizarea acestor tranzacţii este estimată pentru anul 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO