Bănci și Asigurări

Cardurile Visa au intermediat tranzactii de 2,1 mld. euro anul trecut

22.03.2005, 00:00 14


Volumul total al tranzctiilor efectuate prin intermediul cardurilor Visa in Romania (POS plus ATM) a crescut cu aproape 60% anul trecut, ajungand pana la 2,8 miliarde de dolari (2,1 miliarde de euro).


In  acest timp, cheltuielile pe card au crescut cu 95%, pana la 164,4 milioane de dolari, in timp ce numarul total al tranzactiilor a marcat o crestere de 130%, ajungand la 3,3 milioane.


Aceste evolutii sugereaza ca utilizatorii de carduri le-au folosit tot mai des pentru achizitii zilnice, de mica valoare, de la comercianti, in defavoarea retragerilor de numerar de la ATM, care raman insa predominante.


Numarul cardurilor emise sub sigla Visa in Romania a ajuns la 2,8 milioane, marcand astfel o crestere de 30% fata de 2003. Cardurile Visa Electron, un produs de baza, au reprezentat aproape 98% din totalul cardurilor nou-emise. Pe segmentul Premium au fost de asemenea cresteri, numarul cardurilor Visa Gold ajungand la 788 in decembrie 2004.


"Piata romaneasca de carduri trece printr-un proces activ de segmentare, iar necesitatile clientilor evolueaza rapid. Cardurile de credit, cardurile de business si produsele premium Visa sunt utilizate pe scara tot mai larga in locatiile comerciale, in contextul in care romanii realizeaza puterea de cumparare tot mai mare oferita de aceste produse", a apreciat Catalin Cretu, area manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International.


Numarul tranzactiilor efectuate la comercianti prin intermediul cardurilor de credit a crescut cu 22,5%, ritmul, chiar daca mai lent, evidentiind o tendinta clara.


Valoarea totala a tranzactiilor efectuate prin intermediul cardurilor de credit a atins aproape 12 milioane de dolari, aceasta piata avand un potential de crestere substantial. In acelasi timp, utilizarea cardurilor de debit la comercianti a inregistrat o expansiune sensibila. Numarul operatiunilor a crescut cu 155%, pana la aproape 3 milioane, iar valoarea totala a acestora a fost de 152,5 milioane de dolari.


Segmentul cardurilor business a inregistrat, de asemenea, cresteri solide, fiind considerat unul cu potential ridicat.


Numarul cardurilor de business emise de Visa a crescut cu 24%, pana la aproape 63.000 de unitati, iar valoarea tranzactiilor realizate la comercianti a crescut cu aproape 60%.


"Romanii cheltuiesc tot mai des sume tot mai mari prin intermediul cardului, devenind tot mai constienti de faptul ca acesta reprezinta o metoda de plata simpla si comoda", a mai spus Catalin Cretu. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO