Bănci și Asigurări

Cardurile nu prea te ajuta sa treci vama fara viza

11.12.2001, 00:00 32



Specialistii bancari apreciaza ca persoanele care vor calatori de anul viitor in spatiul Schengen nu vor putea folosi cardurile bancare pentru a dovedi ca indeplinesc conditiile cerute de ordonanta Guvernului privind calatoriilor fara viza, atat timp cat lucratorul vamal nu are nici o posibilitate tehnica de a verifica daca in momentul respectiv exista suma necesara in contul de card.

Cetatenii romani care calatoresc in scopuri particulare in statele membre ale Uniunii Europene, sau alte state pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte la iesirea din tara, pe langa o serie de documente, o suma minima in valuta liber convertibila.

Ordonanta nr.144/2001,"privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale UE si in alte state", prevede ca aceasta suma poate fi la vedere sau pe carti de credit emise in valuta.

Pana aici totul este OK. Problemele incep in momentul in care cel care doreste sa calatoreasca in spatiul Schengen incearca sa dovedeasca ca are suma minima necesara in valuta pe un card bancar.

"Vamesul va cere un extras de cont autentificat de banca pe care sa scrie USD si chiar daca ai in cont sute de milioane de lei nu te va lasa sa treci granita", afirma un director al unei directii de carduri dintr-o banca emitenta, potrivit informatiilor aparute pe site-ul "no-cash", specializat in domeniul platilor fara numerar.

In plus, probabil ca vamesul respectiv nu va fi deranjat de faptul ca extrasul de cont nu a fost eliberat in acel moment ci cu una sau mai multe zile inainte. In aceasta perioada poate fi retrasa intreaga suma din contul de card, iar detinatorul poate trece granita doar cu 5 euro in cont si nu cu minimum 500.

Pe de alta parte, specialistii apreciaza ca Ordonanta 144/2001 este inaplicabila pentru ca ea face referire la cardurile in valuta iar printr-un extras de cont - singurul cu care se probeaza disponibilul din cont - nu se poate evidentia linia de credit pe care banca a deschis-o in favoarea detinatorului de card.

"Ordonanta ar fi fost utila pentru dezvoltarea pietei cardurilor, cel putin ca mesaj, in conditiile in care legiuitorul ar fi precizat carduri de debit emise in lei dar cu acceptare internationala. Altfel, singura solutie tehnica pentru citirea unui card este instalarea in vama de bancomate. Insa este o solutie incompleta, intrucat nu toate bancile emitente pot furniza de la ATM un extras de cont pentru detinatorul de card", precizeaza aceeasi sursa.

Ordonanta 144/2001 a intrat in vigoare la data de 1 decembrie.

an acest moment pe piata romaneasca doar 13-14 banci emit carduri, majoritatea cardurilor emise fiind de debit si in lei. Doar cateva banci emit carduri care au asociate si conturi in valuta.

Acest tip de card poate fi alimentat cu lei si cand iesi afara are loc automat conversia in valuta tarii respective, insa in schimbul unor comisioane destul de piperate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO