Bănci și Asigurări

Când spectrul inflaţiei le creează coşmaruri europenilor, exportatorii chinezi se gândesc să crească preţurile

Când spectrul inflaţiei le creează coşmaruri...

Autor: Catalina Apostoiu

31.03.2021, 00:05 153

Cuvântul pe care guvernele europene chiar nu vor să-l audă în acest moment? Inflaţie. Aproape nimic altceva nu i-ar putea speria mai mult acum pe liderii europeni, scrie Politico.

Majorarea dobânzilor ce ar urma după creşterea inflaţiei ar transforma muntele de datorii al Europei într-o provocare majoră, aducând o amplă criză a datoriilor suverane care ar putea pune din nou sub semnul întrebării viabilitatea uniunii monetare a blocului.

Programele masive de susţinere lansate în pandemie au împins datoria din zona euro la aproximativ 100% din PIB, o cifră care este depăşită chiar de unele guverne.

Cu factori pe termen scurt ca blocajele legate de producţie aşteptaţi să împingă inflaţia în sus în acest an, unii avertizează că creşterea preţurilor activelor, stimulentele fiscale masive şi tendinţele demo­grafice vor transforma creşterile temporare de preţuri într-o tendinţă mai permanentă.

Chiar şi majorări minore de dobânzi ar putea genera costuri suplimentare de ordinul miliardelor legate de rambursarea datoriilor pentru ţări ca Italia.

Strategii europeni au dat până acum deoparte temerile legate de creşterea inflaţiei, însă un număr în creştere de experţi avertizează acum că revenirea inflaţiei s-ar putea pro­duce mai curând decât se anticipase, riscând să pună capăt generozităţii BCE şi să aducă o creştere pro­blematică a costurilor de finanţare.

Totuşi, BCE trebuie să fie prudentă în ceea ce priveşte retragerea susţinerii sale de urgenţă, avertiza recent Vitas Vasiliauskas, membru al consiliului guvernator al băncii, potrivit Bloomberg. Chiar şi după ce inflaţia va reveni la traiectoria de dinaintea pandemiei, strategii va trebui să menţină politica QE „o vreme“, a anticipat acesta.

Cât priveşte inflaţia, Peter Praet, fost membru al consiliului executiv al BCE, avertizează că ar putea exista factori pe termen scurt care aduc inflaţia înapoi în următorii aproximativ cinci ani, scrie Politico. Decizia Fed de a-şi majora temporar ţinta de inflaţie ar putea reprezenta unul dintre aceşti factori, împingând inflaţia în sus la nivel mondial, potrivit lui Praet.

În acelaşi timp, creşterea costurilor cu materiile prime şi blocajele continue de la nivelul lanţurilor de aprovizionare determină mulţi exportatori chinezi să majoreze preţurile produselor vândute peste graniţe, sporind temerile că acestea ar putea intensifica presiunile inflaţioniste la nivel mondial, notează The Wall Street Journal.

Temerile s-au adâncit în ultima vreme, pe fondul blocării Canalului Suez.

Eliberată acum din Canal, uriaşa navă Ever Given lasă în urma sa mai multe săptămâni sau luni de probleme la nivelul întregii economii mondiale, scrie Bloomberg.

Pe termen scurt, porturile din întreaga lume se pregătesc să fie inundate cu bunuri blocate în apropiere de Egipt timp de aproape o săptămână.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO