Bănci și Asigurări

Canadienii vand bonduri germane in lei cu 6% dobanda

21.06.2006, 17:37 225

Apetitul investitorilor straini pentru plasamente in lei a facut ca Toronto-Dominion Bank, a doua mare banca din Canada, sa intermedieze o a doua emisiune internationala de obligatiuni in lei, de data aceasta in numele KfW Group, banca de dezvoltare a Germaniei, cu capital de stat.
Practic, Toronto-Dominion le-a propus germanilor emiterea de obligatiuni in lei, care sa fie transformati automat in euro. KfW a scos la vanzare titluri in valoare nominala totala de 100 mil. lei (28,4 mil. euro), cu scadenta la 18 luni si o dobanda fixa de 6% pe an, randamentul fiind de 6,27%, potrivit datelor publicate de Bloomberg.
In aprilie, Toronto-Dominion a intermediat in numele statului austriac o prima astfel de emisiune de obligatiuni in lei, cu aceeasi valoare, dar cu scadenta la doi ani si o dobanda fixa de 5,75%. Atat KfW, cat si Austria aveau nevoie de euro, insa banca din Canada este specializata in mecanisme prin care profita de interesul unor investitori pentru monede ale tarilor emergente si face un swap de moneda si dobanda prin care multumeste ambele parti.
"KfW converteste obligatiunile in euro, iar Toronto-Dominion le plaseaza apoi in principal unor investitori europeni", afirma Paul Eustace, seful diviziei sindicalizare a bancii canadiene, citat de Bloomberg. El spune ca leul este atractiv pentru ca randamentele au crescut, iar moneda a continuat sa se aprecieze in perioada scursa de la prima emisiune de titluri denominate in moneda nationala a Romaniei. Efectiv, KfW s-a imprumutat in euro, in timp ce Toronto-Dominion a putut sa le ofere celorlalti clienti expunere pe lei - o moneda creditata in continuare cu un potential de apreciere important fata de euro. Importanta pentru investitorii implicati in astfel de tranzactii este garantia suverana, prezenta in ambele cazuri. De asemenea, emisiunile de obligatiuni suverane denominate in lei sunt facute cu notificarea prealabila a Ministerului Finantelor.
Cererea investitorilor straini pentru titluri in lei a facut ca si Credit Suisse First Boston sa emita "note" in lei in cadrul a doua operatiuni de plasament privat, iar exemplul sau ar putea fi urmat si de alte banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO