Bănci și Asigurări

Business internaţional. Danezii pot lua credite ipotecare pe 20 de ani cu dobândă 0%. În România, dobânda medie la creditele ipotecare noi în lei a rămas în primele 11 luni din 2020 peste 5%

Business internaţional. Danezii pot lua credite...

Autor: Mircea Nica

07.01.2021, 00:04 166

Danemarca, ţara cu cea mai lungă istorie a ratelor negative ale băncii cen­trale, oferă credite ipotecare pe 20 de ani la o rată a dobânzii fixă zero, con­form Bloomberg.

Clienţii Nordea Bank pot, începând de marţi, să primească credite care vor avea dobânzi mai mici decât titlurile de trezorerie emise de SUA pentru re­ferinţa de 10 ani. De atunci, cel puţin alte două bănci au spus că vor face acelaşi lucru.

În România, dobân­da medie la creditele ipo­tecare noi în lei a ră­mas în primele 11 luni din 2020 peste 5%.

Danemarca se evi­denţiază într-un context global, deoarece ţara a trăit cu rate negative ale băncii centrale o pe­rioadă mai mare decât oricare altă ţară.

În 2012, factorii de decizie au dus rata principală sub zero pentru a apăra moneda naţională faţă de euro.

Noţiunea de a împrumuta timp de două decenii fără a plăti dobânzi vine în timp ce bancherii centrali din întreaga lume se feresc de majorările ratelor.

Nicio bancă centrală occidentală importantă nu va creşte probabil ratele în acest an, potrivit revizuirii tri­mestriale a politicii monetare de către Bloomberg.

Danemarca are un sistem prin care ipotecile sunt legate direct de obligaţiunile garantate utilizate pentru finanţarea împrumuturilor. Creditorii acţionează ca brokeri între debitori şi investitori, generând venituri din comisioane, nu din rate ale dobânzii. Debitorii primesc rata cuponului, deşi costul efectiv este în general puţin mai mare, deoarece obligaţiunile rareori se vând la egalitate.

Pe măsură ce ratele au continuat să scadă, alte bănci din Danemarca se alătură iniţiativei Nordea Bank.

Totalkredit, o unitate a celui mai ma­re creditor ipotecar din Danemarca, Nykredit Realkredit, spune că va oferi şi împrumuturi pe 20 de ani cu dobândă de 0%. La fel şi divizia ipotecară a Jyske Bank.

Şi Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca, a semnalat că poate urma acest exemplu.

Creditorii danezi au emis pentru pri­ma dată obligaţiuni pe 20 de ani cu cu­poa­ne de 0% în urmă cu câţiva ani, de­oare­ce investitorii care caută un loc sigur în care să-şi ţină banii au scăzut ratele. Este pentru prima dată de atunci când un astfel de produs a redevenit accesibil.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO