LIVE: ZF AGROPOWER - ​ÎNĂSPRIREA POLITICILOR MONETARE IMPACTEAZĂ BURSELE DE CEREALE: CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PREŢURILE? Cum răspund fermierii români în această situaţie? O discuţie cu Cezar Gheorghe, consultant comerţ cu cereale, Clubul Fermierilor Români.
Bănci și Asigurări

Business internaţional. Banca Centrală Europeană le permite băncilor să plătească acţionarilor până la 15% din profitul cumulat în anii 2019-2020

♦ BCE se aşteaptă ca dividendele şi răscumpărările de acţiuni să rămână sub 15% din profitul cumulat pentru perioada 2019-2020 şi să nu depăşească 20 de puncte de bază ale raportului de capital propriu de nivel 1 (CET1).

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis re­cent să lase băncile să plătească acţionarilor o parte din profiturile cumulate din perioada 2019-2020 dacă au suficient capital, flexibilizând interdicţia generală de plată a dividendelor şi răs­cum­părările de acţiuni stabilite în timpul pri­mu­lui val al crizei coronavirusului, conform Reuters.

BCE cerea anterior băncilor să fie prudente şi să păstreze capitalul pentru un val de credite ne­perfomante care ar putea ajunge la 1.400 mld. euro, cu mult peste nivelurile atinse în timpul cri­zei financiare mondiale din 2007-2009 şi al crizei datoriilor suverane din 2010-2012. Dar acum, BCE face loc unor plăţi mici de la cele mai solide bănci, acordând atenţie apelurilor bancherilor şi investitorilor nemulţumiţi, pe măsură ce perspec­tivele economice se îmbunătăţesc.

„BCE se aşteaptă ca dividendele şi răscum­pă­rările de acţiuni să rămână sub 15% din pro­fitul cumulat pentru perioada 2019-2020 şi să nu de­păşească 20 de puncte de bază ale raportului de capital propriu de nivel 1 (CET1 - Common Equity Tier 1)“, se spune într-un comunicat al BCE, citat de Reuters.

Şi Banca Naţională a României (BNR) a recomandat băncilor comerciale din România să nu distribuie dividende în anul 2020.

Recomandarea va rămâne valabilă până în luna septembrie 2021 şi include o cerere ca băn­cile să utilizeze „moderarea extremă“ cu bonu­su­rile şi să folosească capitalul pentru a finanţa populaţia şi companiile.

„În revizuirea recomandării sale, BCE recu­noaş­te incertitudinea redusă în proiecţiile macro­eco­nomice. Recomandarea revizuită îşi propune să protejeze capacitatea băncilor de a absorbi pier­derile şi de a împrumuta pentru a sprijini eco­nomia“, conform unei afirmaţii citate de Reuters.

În ultimele luni, sectorul bancar a făcut lobby intens pentru a li se permite băncilor puternice să reia distribuirea de capital la începutul anului viitor.

Practic, executivii din sectorul bancar au ce­rut să le fie permis să reia distribuirea divi­den­delor pentru că altfel investitorii vor ocoli băncile, îngreunându-le accesul la finanţare de pe pieţe.

Băncile din zona euro au trecut cu brio ultimele teste de stres ale BCE.

Banca Angliei şi-a stabilit propriul plafon de di­vi­dende pentru băncile britanice la 25% din pro­fiturile cumulative 2019/ 2020 săptămâna trecută.

 

Etichete: bce,plati,banci

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.