Bănci și Asigurări

Bursă: Erste, acţionarul majoritar al BCR, a raportat un profit net de 820 mil. euro în T3/2023, în creştere cu 60% faţă de acelaşi trimestru din 2022. La nivelul primelor nouă luni profitul a fost de 2,3 mld. euro, plus 40%

Willi Cernko, CEO al Erste Group

Willi Cernko, CEO al Erste Group

Autor: Liviu Popescu

30.10.2023, 09:23 941

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al BCR, şi ale cărei acţiuni se tranzacţionează şi la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat pentru al treilea trimestru din 2023 un profit net de 820 milioane de euro, în creştere cu 60% faţă de rezultatul net de 510 mil. euro din aceeaşi perioadă a anului precedent. Veniturile nete din dobânzi au fost de 1,86 mld. euro, faţă de 1,55 mld. euro. Erste are active de 337 mld. euro şi o capitalizare bursieră de 14 mld. euro.

La nivelul primelor nouă luni din 2023 profitul net al grupului a fost de 2,3 mld. euro, în creştere cu 40%, în timp ce veniturile nete din dobânzi s-au majorat de la 4,4 mld. euro la 5,4 mld. euro.

"Cadrul economic general s-a deteriorat semnificativ în cursul anului. Cu toate acestea, am reuşit să ne creştem volumul de credite în ultimele nouă luni. Calitatea portofoliului nostru de credite rămâne excelentă, iar proporţia de credite neperformante este la un nivel scăzut din punct de vedere istoric, de aproximativ două procente pe pieţele noastre. Capitalizarea noastră solidă, performanţa bună în materie de risc şi disciplina continuă în materie de costuri ne asigură că vom face faţă cu succes provocărilor şi vom folosi oportunităţile care ne stau în faţă", spune Willi Cernko, CEO al Erste Group.

Veniturile nete din dobânzi au crescut  cu 1 mld. euro, evoluţie susţinută în special de piaţa din Austria, datorită ratelor mai mari ale dobânzilor de pe piaţă, precum şi a volumului mai mare de credite. Veniturile nete din taxe şi comisioane au crescut la 1.937 milioane de euro (Ă5,9%; 1.829 milioane de euro). Erste menţionează că a nregistrat creşteri pe toate pieţele principale, mai ales în domeniul serviciilor de plată, dar şi în cel al gestionării activelor.

"Raportăm un rezultat operaţional puternic pentru primele nouă luni ale anului. Acest lucru se datorează creşterii volumului de creditare la dobânzi mai mari. În acelaşi timp, am reuşit să obţinem o creştere semnificativă a veniturilor nete din comisioane şi taxe, în conformitate cu obiectivele noastre strategice", a adăugat Stefan Dörfler, CFO al Erste Group.

Alte afirmaţii din raportul trimestrial al Erste:

♦ Activele totale au crescut la 337,2 miliarde de euro (Ă4,1%; 323,9 miliarde de euro).

♦ Împrumuturile şi avansurile acordate clienţilor au crescut pe toate pieţele principale până în prezent, ajungând la 206,2 miliarde de euro (Ă2,0%; 202,1 miliarde de euro), cu o creştere a volumului împrumuturilor de tip retail şi corporate.

♦ În ceea ce priveşte pasivul, depozitele de la bănci au scăzut la 23,2 miliarde EUR (28,8 miliarde EUR). Depozitele clienţilor au crescut în aproape toate pieţele principale - cel mai puternic în Austria şi Republica Cehă - până la 235,8 miliarde EUR (Ă5,3%; 224,0 miliarde EUR). Raportul credite/depozite s-a situat la 87,4% (90,2%).

Rezultatele Erste Group Bank AG pentru primele nouă luni ale anului 2023 sunt caracterizate de o creştere semnificativă a activităţii operaţionale. Volumul creditelor acordate clienţilor a crescut cu două procente în cursul anului, în principal datorită noilor împrumuturi în segmentul clienţilor corporativi.

Depozitele clienţilor au crescut mai puternic, cu plus 5,3% la începutul anului. Numărul planurilor de economisire a titlurilor de valoare a crescut cu o cincime faţă de anul precedent, în pofida mediului dificil de pe piaţa bursieră.

Utilizarea de către clienţi a canalelor digitale a crescut semnificativ: George are acum 9,5 milioane de utilizatori în întregul grup, iar ponderea digitală în vânzările globale de produse este mult peste o treime.

Raportul costuri/venituri, la 46,8%, reflectând creşterea rezultatului operaţional.

Cheltuielile administrative generale au crescut la 3.674,6 milioane de euro (Ă8,7%; 3.381,3 milioane de euro). Cheltuielile cu personalul au crescut la 2.195,4 milioane de euro (Ă11,6%; 1.967,2 milioane de euro), ca urmare a creşterilor salariale. Creşterea altor cheltuieli administrative până la 1 062,0 milioane EUR (Ă5,8%; 1 003,4 milioane EUR) s-a datorat în principal creşterii cheltuielilor cu IT şi de marketing.

Rata NPL rămâne stabilă la un nivel istoric scăzut de 2,0%.

Perspective

Conform aşteptărilor economiştilor, pieţele principale ale Erste Group vor evita recesiunea în 2023 şi vor înregistra o creştere reală a PIB-ului. Se aşteaptă ca presiunile inflaţioniste să se diminueze în 2023, după ce în 2022 au fost înregistrate niveluri cu două cifre, ca urmare a preţurilor excepţional de ridicate la energie.

Menţinerea unor pieţe puternice ale forţei de muncă ar trebui să susţină performanţa economică pe toate pieţele Erste Group. Soldurile de cont curent, care au avut de suferit în mod semnificativ în cursul anului 2022 din cauza preţurilor excepţional de ridicate la energie, se aşteaptă să se îmbunătăţească din nou în 2023, beneficiind de o inversare a preţurilor la energie.

De asemenea, soldurile fiscale ar trebui să se consolideze din nou, după deficitele bugetare semnificative din 2022.

Se preconizează că datoria publică în raport cu PIB pe toate pieţele Erste Group va fi în general stabilă şi, prin urmare, va rămâne semnificativ sub media zonei euro.

 ​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO