Bănci și Asigurări

Bulgarii de la EuroIns si-au dublat afacerile la noua luni, la 52 mil. €

02.12.2009, 23:07 23

EuroIns (fosta Asitrans), companie de asigurari controlata degrupul bulgar Eurohold, a inregistrat in primele noua luni dinacest an o crestere de 2,4 ori a primelor brute subscrise, pana la219 milioane de lei (51,8 mil. euro), datorita vanzarilor mari pesegmentul asigurarilor RCA (raspundere civila autoobligatorie).

"La sfarsitul lunii august ne-am depasit deja planul bugetatpentru tot anul. Bugetul nostru pentru 2009 prevedea subscrieri de207 milioane de lei. In prima parte a anului am crescut puternic pesegmentul RCA, dupa care a inceput sa scada ponderea RCA si amcrescut pe asigurari property (de bunuri - n.r.) si agricole", adeclarat Andrei Gluvacov, directorul general adjunct alcompaniei.

La sfarsitul primului semestru, EuroIns era a zecea companie dinpiata asigurarilor (generale plus viata) si primul jucator de pesegmentul RCA. Asiguratorul a trecut insa pe locul 11 la sfarsitullunii septembrie, pe pozitia a zecea fiind acum Ardaf, cu primebrute subscrise de 245 de milioane de lei (58 de milioane de euro)in primele noua luni din acest an. Asigurarile de tip RCA sunt ceamai importanta linie de business pentru asiguratori, deoareceaceste polite sunt obligatorii.

In fiecare an companiile se lupta pe acest segment prin pret,ceea ce le genereaza pierderi. In schimb, odata ce au atras clientipe segmentul RCA, asiguratorii le pot vinde acestora si alte tipuride polite, cum ar fi Casco sau pentru locuinte.

In 2008 politele RCA le-au adus asiguratorilor subscrieri totalede peste 500 de milioane de euro, iar daunele platite au fost depeste 340 de milioane de euro.

"Am avut cateva luni cu daune foarte multe din RCA, deoarecevanzarile au crescut foarte mult, dar acum suntem pe un trenddescrescator", a mai spus Gluvacov.

EuroIns a inregistrat in primele trei trimestre subscrieri de185,2 milioane de lei (43,8 mil. euro) din polite RCA, care au opondere de 85% in afacerile totale. Fata de aceeasi perioada din2008, vanzarile de asigurari RCA au urcat de 3,7 ori.

A doua linie de business ca pondere in subscrierile EuroIns suntasigurarile auto Casco. La sfarsitul lui septembrie primele brutesubscrise din polite Casco erau de 24,3 milioane de lei (5,8 mil.euro), in scadere cu 24% comparativ cu aceeasi perioada din2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO