Bulgarii de la EuroIns si-au dublat afacerile la noua luni, la 52 mil. €

Autor: Angela Placinta 02.12.2009

EuroIns (fosta Asitrans), companie de asigurari controlata de grupul bulgar Eurohold, a inregistrat in primele noua luni din acest an o crestere de 2,4 ori a primelor brute subscrise, pana la 219 milioane de lei (51,8 mil. euro), datorita vanzarilor mari pe segmentul asigurarilor RCA (raspundere civila auto obligatorie).

"La sfarsitul lunii august ne-am depasit deja planul bugetat pentru tot anul. Bugetul nostru pentru 2009 prevedea subscrieri de 207 milioane de lei. In prima parte a anului am crescut puternic pe segmentul RCA, dupa care a inceput sa scada ponderea RCA si am crescut pe asigurari property (de bunuri - n.r.) si agricole", a declarat Andrei Gluvacov, directorul general adjunct al companiei.

La sfarsitul primului semestru, EuroIns era a zecea companie din piata asigurarilor (generale plus viata) si primul jucator de pe segmentul RCA. Asiguratorul a trecut insa pe locul 11 la sfarsitul lunii septembrie, pe pozitia a zecea fiind acum Ardaf, cu prime brute subscrise de 245 de milioane de lei (58 de milioane de euro) in primele noua luni din acest an. Asigurarile de tip RCA sunt cea mai importanta linie de business pentru asiguratori, deoarece aceste polite sunt obligatorii.

In fiecare an companiile se lupta pe acest segment prin pret, ceea ce le genereaza pierderi. In schimb, odata ce au atras clienti pe segmentul RCA, asiguratorii le pot vinde acestora si alte tipuri de polite, cum ar fi Casco sau pentru locuinte.

In 2008 politele RCA le-au adus asiguratorilor subscrieri totale de peste 500 de milioane de euro, iar daunele platite au fost de peste 340 de milioane de euro.

"Am avut cateva luni cu daune foarte multe din RCA, deoarece vanzarile au crescut foarte mult, dar acum suntem pe un trend descrescator", a mai spus Gluvacov.

EuroIns a inregistrat in primele trei trimestre subscrieri de 185,2 milioane de lei (43,8 mil. euro) din polite RCA, care au o pondere de 85% in afacerile totale. Fata de aceeasi perioada din 2008, vanzarile de asigurari RCA au urcat de 3,7 ori.

A doua linie de business ca pondere in subscrierile EuroIns sunt asigurarile auto Casco. La sfarsitul lui septembrie primele brute subscrise din polite Casco erau de 24,3 milioane de lei (5,8 mil. euro), in scadere cu 24% comparativ cu aceeasi perioada din 2008.