Bănci și Asigurări

BT Aegon cumpara fondul de pensii OTP

12.03.2008, 17:23 26

OTP Fond de Pensii isi va vinde portofoliul de clienti catre BT Aegon Fond de Pensii, in cadrul primei tranzactii de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), au declarat pentru ZF surse de pe piata.
BT Aegon a castigat portofoliul de clienti al OTP dupa ce a "luptat" in finala cu BCR Administrare Fond de Pensii, platind un pret estimat la 3 mil. euro, au precizat sursele.
Portofoliul OTP numara 20.261 de clienti la pensiile obligatorii (0,5% din numarul total de aproape 4,2 milioane), performanta care claseaza OTP pe locul 12 in topul companiilor de pensii dupa cele patru luni de aderare si loterie. Pretul platit pe participant a fost estimat la 150 de euro. BT Aegon, cumparatorul, ocupa locul al saptelea in clasament, cu 131.250 de clienti si o cota de piata de 3,2%. Preluarea nu modifica topul companiilor de pensii - BT Aegon ramane pe locul sapte, in spatele AIG Fond de Pensii.
Intelegerea dintre BT Aegon si OTP a fost perfectata saptamana trecuta, neavand inca forma juridica, din cauza lipsei de legislatie secundara in domeniul fuziunilor si achizitiilor intre fondurile de pensii. O astfel de norma se afla in dezbatere interna la CSSPP si ar putea fi adoptata in urmatoarele doua luni.
Din cauza vidului legislativ, negocierile de vanzare-cumparare a portofoliilor de clienti se afla in stadiul de discutii de principiu, singura solutie fiind acorduri bilaterale intre fonduri, ce vor fi concretizate dupa intrarea in vigoare a normei respective, spun reprezentantii pietei.
In afara de OTP, inca doua fonduri de pensii si-au anuntat in piata intentia de a-si vinde protofoliul: Prima Pensie (locul 13 in top, cu 17.070 de clienti) si Zepter (locul 16, cu 1.649 de clienti). In primii trei ani de functionare, un fond are obligatia de a atrage 50.000 de participanti, astfel ca multe fonduri aflate sub acest prag iau decizia de a-si vinde portofoliul. In prezent, toate cele 8 fonduri de pe locurile 11-18 din top se afla sub pragul legal si au impreuna 73.000 de participanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO