Bănci și Asigurări

Bruynseels, BCR: Profitati de criza pentru a va restructura afacerile si renuntati la cele fara viitor

Bruynseels, BCR: Profitati de criza pentru a va restructura afacerile si renuntati la cele fara viitor

Britanicul Dominic Bruynseels, 49 de ani, a implinit recent un an de la preluarea functiei de presedinte executiv al BCR. "Cea mai mare realizare personala va fi sa ajung sa cunosc Romania si pe romani si am si inceput. Imi dau seama ca fara asta nu poti conduce o banca precum BCR." El locuieste in nordul Bucurestiului, unde spune ca a si gasit cateva restaurante pe care le frecventeaza. Ramane in tara si in week-end, cand ii place sa mearga la munte pentru a scapa de caldura.

02.08.2009, 18:16 35

"Nu cred ca prognoza de contractie a economiei cu 8% anul acesta constituie vreo surpriza pentru cei din economia reala, care au vazut luni de-a randul cum scadea cererea. Cred in schimb ca oamenii se lasa coplesiti de astfel de cifre, cand mai important ar fi sa se gandeasca la masurile care trebuie luate pentru ca economia sa revina in teritoriul pozitiv", afirma Dominic Bruynseels, care conduce de un an BCR, cea mai mare banca de pe piata.

El spune ca in trimestrul II creditele neperformante inregistrate de BCR au avut evolutii diferite in functie de segmentele de clienti.

La ipotecare aparitia de noi credite neperformante a incetinit ca urmare a stabilizarii cursului de schimb si a acomodarii clientilor cu noile niveluri ale ratelor. A continuat insa sa creasca numarul neperformantelor la creditele de consum fara garantii - asa-numitele cash-loans.

Printre cauzele mentionate de Bruynseels se numara cresterea somajului, eliminerea bonusurilor si chiar reducerea veniturilor de baza in multe companii.

"Este de asteptat ca somajul sa creasca in continuare, inclusiv in sectorul public conform ultimelor semnale, ceea ce constituie un motiv de ingrijorare pentru noi. Va fi foarte dificil pentru cei concediati care au de rambursat credite si va fi greu si pentru banca."

Seful BCR afirma ca banca aplica un mecanism nou de colaborare cu firme specializate in recuperarea de creante prin care imparte cu acestea castigul din recuperare, fara a mai vinde pur si simplu pachete de credite.

"Incepem actiunile de recuperare cat mai aproape de prima intarziere la plata pentru a vedea ce se intampla, care este cauza, nu asteptam sa treaca 90 de zile. Primul semnal e prima intarziere si marim focusul pe stadiile incipiente ale unui credit cu probleme, iar aceasta abordare da rezultate." El spune ca sunt cazuri in care clienti care au beneficiat de restructurarea creditelor intrerup din nou plata ratelor.

"Le acordam facilitati numai celor care demonstreaza vointa de a continu sa plateasca, dar se mai intampla si sa promita ca platesc, dar sa nu se tina de cuvant. Clientul care beneficiaza de restructurarea unui credit trebuie sa acopere cel putin dobanda, pentru ca nu acceptam decat o suspendare a ratelor la principal, astfel incat sa continue sa vina lunar cu o anumita suma." Conform politicii de risc a Erste Group, perioada de gratie pentru plata ratelor din principal poate merge de la 3 la 12 luni in cazul clientilor care raman someri.

Cat priveste provizioanele, Bruynseels afirma ca acestea au mai incetinit pe segmentul creditelor de consum, dar au accelerat usor la corporate in trimestrul al doilea. "Principala sursa de provizioane ramane insa creditul retail."

 

Nu putem restructura creditele tuturor

BCR a inceput sa restructureze credite de retail din a doua parte a lunii aprilie. "Nu putem restructura insa creditele tuturor. Unii au ajuns pur si simplu prea indatorati si trebuie sa recurgem la alte actiuni pentru recuperarea banilor."

Banca s-a numarat in trecut printre bancile care foloseau asa-numita dobanda introductorie (o dobanda mai scazuta valabila de obicei doar in primul an al contractului de credit, dupa care revenea la nivelul standard) si care a facut ca unii clienti sa se supraindatoreze odata cu cresterea dobanzii. Bruynseels afirma ca BCR a renuntat la acest tip de produs.

El remarca insa ca in multe cazuri este suficient ca banca sa inceapa sa discute cu clientul despre restructurarea creditului pentru ca acesta sa reinceapa sa plateasca. Un credit restructurat este substantial mai scump decat cel initial, in primul rand ca urmare a prelungirii scadentei.

 

IMM-urile, lovite in plin de criza

Asa cum era de asteptat, este foarte greu pentru firmele mici din categoria IMM-urilor, care au capital putin si lichiditati reduse, pe acest segment BCR inregistrand un numar sporit de default-uri in trimestrul II. "In cazul lor, orice ruptura de cash-flow este o mare problema."

Companiile mari, cu capital substantial si rezerve de cash sunt mai putin afectate, cu exceptia celor din industrii precum cea metalurgica, lovite de scaderea cererii la nivel mondial.

"Nu intrevad la orizont niciun risc major de default la o companie mare. Daca apare, va antrena un salt al provizioanelor."

Anul trecut, cea mai mare expunere a BCR fata de un client era de circa 300 mil. euro.

"Nu sunt suporterul mentinerii in viata a unor companii fara viitor si cred ca perioada actuala, cand cererea e redusa, este foarte potrivita pentru restructurari, iar amanarea acestora nu face decat sa sporeasca pierderile. Interesul BCR este sa ne asiguram ca Romania are o baza industriala sanatoasa, pentru ca BCR poate fi o afacere de succes doar daca economia romaneasca are succes."

El spune ca banca isi incurajeaza clientii sa faca eforturi pentru a plati la timp facturile. "Intr-o perioada ca aceasta este esential sa existe cat mai multa predictibilitate cu putinta in mediul de business."

Bruynseels nu crede ca ponderea creditelor neperformante va trece de 10% din portofoliu, desi la jumatatea anului a ajuns la 6,2%. El anticipeaza un varf in prima parte a lui 2010, evolutiile putand fi diferite pe categorii de clientela.

"Depinde in primul rand de cat de mult va creste somajul si de cat de repede va avea loc o revenire in Europa, avand in vedere unele semnale pozitive care se vad in Germania."

El sustine ca statul nu este cel mai mare client al BCR in aceasta perioada si nici cel mai bun, pentru ca desi riscul este foarte scazut, si randamentele sunt pe masura. "Prefer o baza extinsa de clienti, care sa foloseasca produse multiple."

Bruynseels afirma ca expunerea BCR fata de stat este mai mica decat portofoliul de credite ipotecare. El a confirmat participarea bancii la club loan-ul de 1,2 mld. euro atras recent de Finante, fara a putea da detalii din cauza ca Ministerul Finantelor nu a dorit sa faca publica aceasta tranzactie.

 

Reducere agresiva a dobanzilor la depozitele in lei

 

BCR a anticipat miscarea asteptata a BNR de reducere a dobanzii de politica monetara pana la 8,5% pe an, taind cu pana la 1,4 puncte procentuale dobanzile la depozitele in lei. In prezent, plateste cel mult 9,25% la depozitele pe sase luni in valoare de peste 10.000 de lei, cu exceptia unei promotii care dureaza pana la sfarsitul lunii august si in cadrul careia ofera 10% pe an la depunerile pe sase luni indiferent de suma.

"Tindem sa reasezam dobanzile sub rata de politica monetara, iar reducerile de dobanzi la depozite vor antrena si scaderi la credite. Practic se vor misca in jos in tandem, cu un anumit decalaj. Dobanzile la lei vor scadea mai repede ca urmare a reducerii rezervelor minime obligatorii", afirma Dominic Bruynseels, CEO al BCR. El spune ca banca va plati dobanzi mai mari pentru sume depuse pe termen mai lung pentru a da mai multa stabilitate resurselor atrase.

In acelasi timp, se asteapta ca banca sa-si imbunatateasca marjele de dobanda de pe urma eliberarii de rezerve minime, in pofida procesului de ajustare a ratelor si la depozite, si la credite. La jumatatea anului, marja neta de dobanda la BCR era de 6,8%, fata de 6,7% in decembrie 2008.

In primavara, BCR a intrat marginal in competitia pentru depozite lansand promotii succesive cu dobanzi de pana la 14,25% pe an. Nu si-a imbunatatit substantial raportul credite/depozite, care s-a situat la 143% la sfarsitul lui iunie. Bruynseels estimeaza insa ca in decembrie va ajunge la 127-129% in conditiile mentinerii lipsei de cerere pentru credite. La euro, BCR plateste acum maximum 3,5% pe an pentru depozite de peste 10.000 de euro constituite pe un an. Pentru depozitele constituite in cursul lunii august pe sase luni aceeasi dobanda este valabila indiferent de suma.

Analistii BCR se asteapta ca BNR sa reduca marti dobanda-cheie cu o jumatate de punct procentual, de la 9% la 8,5%, fara sa excluda si noi reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

"Banca centrala ar trebui sa evite eliberarea dintr-o data a unui volum prea mare de lichiditate pe piata, avand in vedere capacitatea redusa a economiei de a o absorbi prin activitati sanatoase de creditare a sectorului privat."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO