Bănci și Asigurări

Bruynseels, BCR: As prefera sa finantez afaceri viabile decat statul

14.02.2010, 23:04 43

M-as opri din finantarea statului si as credita mai degrabaafaceri private viabile, insa problema in aceste zile este cum sane asiguram ca o afacere este sustenabila si are potential petermen lung, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv alBCR.

El spune ca banii acumulati in banci pe seama cresteriieconomisirii in ultimele douasprezece luni ar trebui dusi ininvestitii, nu in titluri de stat.

Seful BCR afirma ca managementul bancii tocmai a aprobatstrategia de creditare pentru urmatorii ani. In primele noua lunidin 2009 soldul creditelor acordate de cea mai mare banca de pepiata a scazut cu peste 300 mil. euro fata de nivelul de lasfarsitul lui 2008. In acelasi timp, activele financiare detinutepentru tranzactionare (titluri de stat) au crescut de 4,5 ori inlei, pana la 241 mil. euro. Bruynseels spune ca BCR a pututcontinua creditarea pentru ca s-a concentrat pe finantarea deproiecte de investitii si nu pe imprumuturi legate de cash-flow-ulgenerat de o companie.

Unul dintre canalele de crestere a creditului privat ar ficofinantarea fondurilor europene, iar BCR discuta in prezent cuexperti guvernamentali crearea unui sistem care sa permitareducerea la 20% a colateralului cu care un antreprenor trebuie saparticipe la un proiect finantat cu bani de la UE.

"Este crucial ca Romania sa atraga cele 30 mld. euro de la UE,iar gradul redus de absorbtie de pana acum constituie unul dintreprincipalele puncte slabe ale tarii. Trebuie insa ca siantreprenorii sa se miste mai bine si sa nu mai porneasca de laideea ca tinta ideii lor de business este doar sa ia banii UE, cisa gandeasca planuri pe termen lung."

Bancherul afirma ca nu lichiditatea este acum problema care artine creditarea pe loc, ci lipsa increderii clientilor, astfel canu considera necesar ca BNR sa mai reduca rezervele minimeobligatorii.

El estimeaza ca anul revenirii cu adevarat a increderii ar puteafi 2011 daca BNR ar relaxa si conditiile de acordare acreditelor.

Pentru perioada urmatoare Bruynseels considera esentialaaplicarea masurilor asumate de Guvern prin acordul cu FMI, dupa cepana acum au fost mai multe amanari.

"Acordul cu FMI a fost facut la momentul potrivit, s-a vazut instabilizarea leului si in revenirea increderii investitorilorstraini in ultimele doua-trei luni. Recesiunea insa nu se incheieatat de repede."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO