Bănci și Asigurări

Brokerii de asigurari cresc pe leasing si produse bancare

16.05.2005, 19:48 11

Porsche Broker, Asigest si Activ Asigurari au inregistrat anul trecut, dintre membrii Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania (UNSICAR), cele mai semnificative cresteri ale volumului de activitate, conform lui Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.

Potrivit lui, Porsche Broker a obtinut venituri din comisioane in valoare de circa 1,8 milioane de euro si a intermediat prime de circa 14,5 milioane de euro. Cresterea companiei, ca volum de activitate, a fost de 540%.

Bogdan Andriescu a explicat ca evolutia Porsche Broker a fost determinata de dezvoltarea leasing-ului auto si de politele asociate produselor bancare, "care reprezinta in continuare un important canal de crestere pentru asigurari".

Asigest si Activ Asigurari au inregistrat cresteri ale volumului activitatii de peste 200%. Primele intermediate de cele doua societati se ridica la 13,4, respectiv 4,6 milioane de euro, in timp ce veniturile din comisioane au fost in 2004 in jur de 1,4 milioane euro pentru Asigest si de 0,57 milioane euro pentru Activ Asigurari.

Din punctul de vedere al rezultatelor financiare (comisioane), cresteri semnificative au raportat pentru 2004 brokerii de asigurare Act Management (200%), KaRo Asigurari (80%), Marsh (55%), Eos Risq Romania (45%), Forum Asigurari (40%) si London Brokers (25%).

La finele anului trecut, membrii UNSICAR erau in numar de 25, din totalul de 247 de brokeri autorizati inregistrati in Romania. Desi brokerii UNSICAR nu reprezinta decat 10% din numarul total al brokerilor autorizati, ei au intermediat in 2004, potrivit presedintelui organizatiei, peste 75% din totalul primelor de asigurare intermediate.

Potrivit lui Bogdan Andriescu, rezultatele preliminare pentru 2004 indica un nivel al primelor de asigurare intermediate de societatile de brokeraj in asigurari de aproximativ 120 de milioane de euro, ceea ce inseamna un procentaj de 14% din totalul primelor brute subscrise de asiguratori anul trecut (858,5 milioane de euro). In 2003, primele de asigurare intermediate de brokeri au fost de 70,2 milioane de euro. Cresterea anului trecut fata de 2003 a fost deci, din perspectiva primelor intermediate, de circa 71%.

Din punctul de vedere al comisioanelor de intermediere, piata intermediarilor in asigurari s-a cifrat in 2004 la circa 25 de milioane de euro, in crestere cu peste 65% fata de 2003.

Presedintele UNSICAR a numit, printre "asiguratorii cu cea mai mare deschidere fata de brokeri", companiile de asigurare AIG Romania, Allianz Tiriac Asigurari, Asiban, Asirom, Generali Asigurari, Omniasig si Unita. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO