Bănci și Asigurări

Brefingul zilei de 6 noiembrie 2023

Brefingul zilei de 6 noiembrie 2023
07.11.2023, 00:06 98

» Încărcarea cu taxe şi contribuţii a muncii în România, cea mai mare din 16 ţări din regiune

Încărcarea cu taxe şi contribuţii a muncii în România este printre cele mai împovărătoare raportat la costul total suportat de angajator, arată un studiu comparativ realizat de Romanian Business Leaders (RBL) privind impozitarea veniturilor din salarii în 16 ţări europene, analizând cotele de impozit şi contribuţii sociale care se aplică salariilor, pentru două praguri de venituri: echivalentul a 1.000 euro brut şi, respectiv, a 3.000 euro brut pe lună. Astfel, pentru un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), românii rămân în mână cu 572 de euro după plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, faţă de 653 de euro în cazul unui angajat bulgar şi de 746 de euro în cazul unui olandez.

 

» Şefii agenţiilor ONU cer încetarea focului în Fâşia Gaza

Şefii tuturor agenţiilor importante ale ONU au emis o declaraţie comună prin care solicită o încetare imediată a focului în Gaza. „Timp de aproape o lună, lumea a urmărit cu şoc şi groază evoluţia situaţiei din Israel şi din teritoriile palestiniene ocupate, în faţa numărului tot mai mare de vieţi pierdute şi sfâşiate", au transmis şefii ONU, potrivit BBC. Şefii unor organizaţii, printre care UNICEF, OMS, Programul Alimentar Mondial şi Salvaţi Copiii, au semnat un document în care mai scrie că 88 de persoane care lucrau pentru UNRWA, agenţia care se ocupă de refugiaţii palestinieni, au fost ucise începând cu 7 octombrie.

 

» Ciolacu, despre plăţile cash: Nu am auzit nicio voce din coaliţie când a propus ANAF măsura

Premierul Marcel Ciolacu a spus, luni, referitor la limitarea plăţilor cash, că nu renunţă la combaterea evaziunii fiscale. El afirmă că în momentul în care echipa tehnică a ANAF a propus această măsură, nu a auzit nicio voce în coaliţie. „Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa. Vorbim despre ea, dar nu vrem să luăm nicio măsură. Ministrul de finanţe a venit şi a spus că echipa tehnică de la ANAF a venit cu aceste propuneri. În acel moment, în coaliţie nu am auzit nicio voce. Trebuie să ne hotărâm ce facem cu România şi în ce direcţie mergem“, a spus premierul, conform Mediafax.

 

» Virgil Popescu: PNL nu susţine limitarea plăţilor cu numerar

PNL nu a susţinut şi nu susţine limitarea plăţilor cu numerar, susţine deputatul PNL Virgil Popescu. „PNL nu a susţinut şi nu susţine limitarea plăţilor cu numerar. Astăzi voi depune un proiect de lege pentru a abroga amendamentele prin care s-au limitat plăţile cash, care să fie dezbătut în regim de urgenţă, pentru a reveni la normalitate“, a scris luni, pe Facebook, Virgil Popescu.

 

» UE va mări valoarea ajutorului umanitar pentru Gaza

UE va mări cu o treime valoarea angajamentelor financiare în cazul ajutorului pentru Fâşia Gaza, a declarat, luni, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Majorarea anunţată reprezintă o creştere de aproximativ 25 de milioane de euro, potrivit Sky News. „În acest fel, Uniunea Europeană va cheltui în total 100 de milioane de euro pentru ajutor umanitar pentru civilii din Gaza", a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs la Bruxelles.

 

» Grindeanu, despre cele 15 spitale ale MT: N-a spus nimeni că le desfiinţează

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă că cele 15 spitale rămase în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de '89 nu vor fi desfiinţate, ci vor fi transferate la autorităţile locale sau la Ministerul Sănătăţii. „N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării“, a spus ministrul Grindeanu, citat de Mediafax.

 

» Ministrul agriculturii dă asigurări că ţăranii vor putea vinde porci în perioada Crăciunului

Oamenii vor putea să vândă porci în perioada Crăciunului, pentru că ordinul ANSVSA privind normele de aplicare a legii 122/2023 va fi modificat, spune ministrul agriculturii, Florin Barbu. Potrivit documentului, oamenii pot creşte porci doar pentru consum propriu. „În această dimineaţă am convocat conducerea ANSVSA, structura din cadrul Ministerului Agriculturii şi am luat decizia ca în perioada sărbătorilor de iarnă atât porcii crescuţi în gospodăria ţărănească, cât şi în gospodăriile populaţiei să poată fi valorizaţi de către persoanele fizice“, afirmă Barbu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO