Bănci și Asigurări

BRD: Inflatia inca ridicata si neincrederea in economie tin banii departe de banci

20.11.2003, 00:00 13



Bancile romanesti nu reusesc sa gaseasca solutii pentru a convinge oamenii sa-si pastreze banii in depozite pe perioade mai lungi, din cauza unei preferinte formate in timp pentru lichiditate, a inflatiei inca ridicate si, poate, a lipsei increderii in performantele macroeconomice, a declarat intr-un interviu acordat Ziarului Financiar Patrick Gelin, directorul general al BRD-SocGen, a doua banca de pe piata romaneasca.



Expansiunea creditului neguvernamental a continuat in luna septembrie cu o viteza ridicata, in conditiile unei scaderi cu 0,2% a economiilor populatiei, puternic descurajate de nivelul dobanzilor oferite de banci (real negativ in septembrie). Primul declin in valoare nominala al economiilor a avut loc in luna mai, cand acestea au scazut cu 0,5%, pentru ca de-abia in august sa reuseasca sa urce peste nivelul inregistrat in aprilie.



"BRD a majorat in octombrie dobanzile la depozite si ne asteptam ca efectele sa se vada la nivelul lunii decembrie, cand credem ca depozitele isi vor reveni", afirma Gelin. El spune ca anul viitor este de asteptat o stabilizare a vitezei de crestere a creditului, fara insa ca expansiunea acestuia sa se opreasca.



Pe langa declinul economiilor, problema cu care se confrunta toate bancile de pe piata este ca scadentele la depozite raman foarte scurte.



« In aceste conditii, bancilor le este greu sa-si asigure surse de finantare pe termen mediu si lung. O solutie o reprezinta linii de finantare precum cele acordate de BERD, insa acestea sunt destul de costisitoare si sunt linii in valuta », spune Patrick Gelin.



Din punctul sau de vedere, ideea lansata de BNR ca bancile sa emita obligatiuni pentru a-si asigura surse de finantare pe termene mai lungi merita luata in calcul, insa nu este usor de aplicat in practica.



« Prima problema ar fi gasirea de cumparatori, in conditiile in care piata investitorilor institutionali, care ar trebui sa fie primii interesati, este foarte slab dezvoltata. Apoi, inflatia inca ridicata si fluctuatiile care apar in timp ar constrange maturitatea obligatiunilor emise de banci la nu mai mult de doi-trei ani, fiind practic imposibil sa ne gandim la titluri cu scadenta de peste cinci ani, de exemplu, care ar asigura, intr-adevar, finantare pe termen mediu-lung », explica directorul general al BRD.



Noul regulament de provizionare introdus anul acesta de BNR si-a pus amprenta asupra rezultatelor financiare inregistrate de BRD pe primele noua luni ale anului. In contabilitatea tinuta conform standardelor internationale, nivelul provizionelor este stabil, insa pe sistemul contabil romanesc au crescut puternic. In aceste conditii, profitul net in euro al bancii a scazut cu 7,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insumand 46,75 mil. euro.



« Noi ne concentram pe rezultatul brut din exploatare pentru a ne evalua performanta financiara. Primele noua luni din acest an au adus o crestere a acestuia de 17%, fata de zero in 2002, cand ne aflam intr-o faza de investitii. Rentabilitatea operationala pe primele trei trimestre este foarte buna », sustine Patrick Gelin.



El spune ca, in mod normal, toate bancile ar trebui sa inregistreze cresteri ale costurilor cu provizioanele, iar acolo nu se intampla asa, « ar trebui sa apara anumite semne de intrebare ».



Oficialul BRD recunoaste ca, in decursul ultimelor sase luni, BRD a operat anumite majorari ale nivelurilor dobanzilor la creditele standard, nu insa la creditele de consum. Aceeasi miscare au facut-o si alte banci, urmand semnalele BNR, fara insa a le comunica public.



Gelin tine sa precizeze ca marjele de dobanda variaza foarte mult pe tipuri de credite. « Daca finantam multinationale sau companii romanesti de prim rang, marjele reale sunt foarte joase, de 1-1,5%. Este adevarat ca marjele sunt ridicate in cazul creditelor de consum, insa asta se intampla peste tot, fiind vorba de investitii mari, de costuri de administrare foarte ridicate », spune directorul BRD.



El admite ca dobanzile sunt inca mari si la creditele pentru IMM, din cauza ca riscul ramane ridicat din cauza structurilor financiare slabe ale acestora. « Nu cred ca situatia se va schimba radical prea curand », spune Patrick Gelin.



Ponderea creditelor pentru persoane fizice in portofoliul BRD a crescut anul acesta la 25%, fata de 15% in 2002. Jumatate din portofoliul de credite este detinut de IMM.



Gelin afirma ca, deocamdata, creditele pentru consum cu probleme raman sub 1% din total.



BRD nu are de gand sa extinda acordarea de credite imobiliare, desi cererea continua sa creasca.



«BRD are cea mai prudenta politica in cazul creditelor imobiliare, dat fiind ca este vorba de finantari pe termen lung, spre deosebire de creditele de consum, iar evolutia in timp a pietei imobiliare este cat se poate de incerta. Nu intentionam sa facem creditare imobiliara pe scara industriala», a declarat oficialul BRD. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO