Bănci și Asigurări

BRD: Incetinire vizibila a creditarii si a atragerii de depozite

BRD: Incetinire vizibila a creditarii si a atragerii de depozite

Patrick Gelin: Cresterea solida se datoreaza unei politici comerciale adecvate

14.10.2008, 19:44 22

BRD a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit brut din exploatare de 331 de milioane de euro, in crestere cu 23% fata de nivelul de la sfarsitul lunii septembrie 2007, excluzand contributia tranzactiei de vanzare a participatiei la Asiban.

"Cresterea solida inregistrata la finalul primelor noua luni se datoreaza punerii in practica a unei politici comerciale adecvate, atat la nivelul pietei de retail, cat si in ceea ce priveste piata corporate", spune Patrick Gelin, presedintele BRD.
El mentioneaza ca soliditatea bancii a fost de altfel confirmata de agentia de rating Fitch, care a reafirmat la sfarsitul saptamanii trecute ratingul A - pentru BRD. In acelasi timp, reprezentantii bancii sustin ca rezultatele obtinute de BRD la sfarsitul trimestrului al treilea reflecta tendinta de crestere atat pe retail, cat si pe corporate in conditiile unei urmariri atente a calitatii clientilor si a bancilor partenere.
La sfarsitul lunii septembrie, banca avea circa 2,6 milioane de clienti si un portofoliu de peste 2,3 milioane de carduri.
Reteaua teritoriala s-a apropiat de 900 de unitati.
Analistii ING Bank apreciaza ca rezultatele BRD constituie o veste buna, chiar daca incetinirea ritmului de crestere al afacerilor este evidenta. "Controlul costurilor si managementul riscului fac diferenta."
Florin Ilie, seful departamentului piete de capital al ING, remarca faptul ca viteza de crestere a creditarii s-a situat sub evolutia pietei bancare in ansamblu, in conditiile unei abordari mai prudente.
"Estimam ca BRD a pierdut 0,5 - 1% din cota de piata ca urmare a abordarii prudente pe care si-a asumat-o. Consideram ca aceasta este decizia de management corecta in contextul turbulentelor actuale", comenteaza Florin Ilie.
In acelasi timp, analiza ING remarca eficienta foarte buna a BRD, privita ca principalul avantaj al bancii. Datele publicate de BRD nu ofera insa detalii in privinta provizioanelor, dar este de asteptat ca acestea sa continue sa urce avand in vedere ca la nivelul intregii piete este anticipata o crestere a ratei de neplata pe fondul deprecierii abrupte a leului si al majorarii substantiale a dobanzilor atat la creditele in valuta, cat si la cele in lei.
Actionarul majoritar al BRD este grupul francez Societe Generale, care a trecut la achizitii de titluri pe Bursa de Valori Bucuresti in contextul caderii pretului actiunilor. Astfel, participatia SocGen a ajuns la 58,32% din capitalul bancii romanesti. SIF Oltenia are 5,42% din actiuni, SIF Muntenia controleaza 5,27%, SIF Moldova detine 5,02%, SIF Transilvania - 5%, iar SIF Banat-Crisana are mai putin de 5%.
Pretul actiunii BRD a urcat ieri pana la 9,75 lei, fiind cu 14,71% mai mare decat la inchiderea de luni.
Vanzarea Asiban a ridicat si profitul net raportat de Banca Transilvania la noua luni, institutia de credit consemnand chiar o triplare a castigului, pana la 108 mil. euro. In contextul scumpirii finantarilor externe, valuta incasata de cele patru banci vanzatoare - BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania - constituie o sursa importanta de lichiditati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO