Bănci și Asigurări

BRD: crestere de 143% pe operatiunile de factoring

20.10.2008, 18:57 25

BRD-SocGen a obtinut in primele noua luni o cifra de afaceri de 1,65 mld. lei (453 mil. euro) din operatiuni de factoring, in crestere cu 143% fata de aceeasi perioada din 2007.

Cea mai importanta contributie a avut-o factoringul intern, pe acest segment inregistrandu-se la sfarsitul lunii septembrie o cifra de afaceri de 1,12 mld. lei. Pentru operatiunile de factoring international banca a raportat o cifra de afaceri de 534 mil. lei.
Desi operatiunile de factoring intern detin cea mai mare pondere in totalul cifrei de afaceri, respectiv 67,8%, in structura se remarca cresterea inregistrata pe segmentul factoringului international, de 175% fata de aceeasi perioada a anului precedent, crestere determinata in mare masura de dezvoltarea accelerata a operatiunilor de import. Factoringul de import a inregistrat o crestere de 221,3% comparativ cu septembrie 2007. Factoringul reprezinta o cumparare de creante, adica a dreptului de a incasa o factura, si este utilizat pentru imbunatatirea cash-flow-ului companiilor, prin transformarea creantelor in lichiditati.
BRD a introdus serviciul de factoring in urma cu 15 ani. Banca a inregistrat o cota de piata de 40% in 2007. BRD-SocGen a fost declarata de organizatia Factors Chain International pe locul 3 in lume la categoria "Cel mai bun factor de export si de import". Potrivit unor estimari anterioare, piata operatiunilor de factoring va ajunge la 1,8-2 mld. euro in acest an, cota bancii fiind previzionata sa ajunga la 40-42%. Alaturi de banci precum BCR, pe piata factoringului mai activeaza jucatori specializati ca ING Commercial Finance, Sterling Factor, Compania de Factoring sau TBI Leasing. In 2007, valoarea pietei de factoring a fost de circa 1,1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO