Bănci și Asigurări

BRD anunta majorarea dobanzilor la depozitele in lei

19.01.2006, 18:45 13

BRD-SocGen, a doua banca din sistem, a anuntat ieri majorarea cu o jumatate de punct procentual a dobanzilor platite la depozitele in lei ale clientilor persoane fizice. Miscarea vine dupa ce la inceputul lunii banca a majorat si dobanzile platite la conturile de economii in lei.

BRD devine astfel primul dintre jucatorii de top pe retail care opereaza majorari de dobanzi, dupa lantul de reduceri care au cuprins piata anul trecut.

Dupa aceasta miscare, dobanzile platite de banca variaza intre 4,5% pe an la scadentele de o luna si 5% pe an pentru perioada de un an. Inainte de aceste reduceri, francezii plateau cele mai reduse dobanzi dintre jucatorii de top de pe segmentul de retail. Chiar si dupa operarea acestei majorari, BRD remunereaza dobanzi usor mai mici decat liderul pietei, BCR. Raiffeisen, al treilea jucator de pe piata, ramane acum cu cele mai mici dobanzi dintre jucatorii de top, in timp ce CEC, care concentreaza o parte importanta dintre depozitele populatiei, plateste dobanzi de aproximativ 7% pe an.

Mai multe banci din sistem au anuntat majorari ale dobanzilor platite la lei, dupa ce BNR a dat de inteles la sfarsitul anului trecut ca va steriliza in mai mare masura supralichiditatile din piata monetara. Una dintre cele mai ample miscari a venit de la HVB, care stabilise anterior minime istorice pentru dobanzile platite la depozitele in lei, de sub 2% pe an.

In conditiile in care piata asteapta o inflatie de aproximativ 7% pe an, fata de o tinta anuntata de BNR de 5%, dobanzile nu vor reusi, la asemenea niveluri, sa acopere nici macar deprecierea banilor plasati la banca. Mai mult, incepand de anul acesta, castigurile din dobanzi sunt impozitate cu o cota de 16%, care vine sa erodeze din randamentul acestor plasamente. Concomitent cu majorarea dobanzilor la lei, BRD a anuntat si cresteri ale dobanzilor platite la depozitele in dolari, tot cu o jumatate de punct procentual. Miscarea vine in contextul in care dobanzile la dolar au crescut si pe pietele internationale, ca urmare a majorarilor efectuate de Banca Centrala a Statelor Unite. De altfel, mai multe banci de pe piata locala au modificat in ultima perioada dobanzile la dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO