Bănci și Asigurări

BRD a atins un nou maxim istoric. Capitalizarea a ajuns la 1,23 mld. euro

30.11.2004, 00:00 21

Actiunile BRD si-au mentinut evolutia buna din ultima perioada, atingand ieri un nou maxim al ultimului an de 35.000 lei/actiune. Aceste titluri, impreuna cu cele ale  Bancii Transilvania au fost printre cele mai tranzactionate actiuni de pe Bursa, cu rulaje in fiecare caz de peste 20 miliarde de lei. Tranzactiile realizate ieri cu aceste actiuni au reprezentat peste 45% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni derulate pe Bursa.
"Interesul in crestere a investitorilor pentru actiunile bancilor se datoreaza faptului ca piata are o perceptie favorabila asupra perspectivelor de crestere ale bancilor in conditiile in care cresterea economica se mentine" a declarat Nicoale Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. Analistii considera ca potentialul de crestere al actiunilor bancilor este bun si pe termen scurt, dar mai ales pe termen mediu si lung.
Care dintre actiunile acestor doua banci ar putea aduce anul viitor castiguri mai mari investitorilor? " La BRD este o rata de crestere a activitatii buna, in conditiile in care si-au mentinut profitabilitatea, spre deosebire de Banca Transilvania care a "sacrificat" din  profitabilitate pentru a castiga la capitolul cota de piata. Acest lucru este unul din factorii care ma determina sa cred ca din evolutia pretului actiunilor BRD anul viitor, investitorii vor avea mai mult de castigat decat de pe urma actiunilor Bancii Transilvania", a precizat Pascu.
Daca se ia in calcul evolutia rezultatelor economice intr-o perioada de un an de la inceputul lunii octombrie din 3003 - sfarsitul lunii septembrie 2004,  indicii PER la Banca Transilvania si la BRD sunt de 16, respectiv 24. In ceea ce priveste valoarea contabila, actiunile BRD si cele ale bancii Transilvania sunt tranzactionate la preturi de peste 4 ori, respectiv peste 3 ori fata de valoarea contabila. Comparativ cu aceiasi indicatori luati in calcul in cazul bancilor din Europa Centrala si de Est, dar si din Statele Unite, actiunile BRD mai ales sunt supraevaluate. Dar conteaza potentialul de dezvoltare in urmatorii ani, nivelul de bancarizare din Romania fiind inca redus. " Se cumpara viitorul." a spus Pascu. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO