Bănci și Asigurări

Bogza: Volumul creditelor acordate nu va scadea

25.02.2003, 00:00 16

Provizioanele bancare au crescut, in luna ianuarie, dupa introducerea noului regulament de clasificare si provizionare a creditelor, cu putin peste 35% din valoarea inregistrata la finele anului trecut, sustine viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mihai Bogza.
"In valori rotunde, provizioanele totale la nivelul sistemului bancar s-au plasat la 2.700 de miliarde lei, fata de 2.000 de miliarde lei la sfarsitul anului trecut. Aceste cifre demonstreaza ca, desi Regulamentul 5/2002 al BNR constituie un instrument de intarire a disciplinei de creditare, nu va descuraja creditarea in perioada urmatoare", a aratat Bogza.
Cresterea relativ redusa a provizioanelor este explicata de viceguvernatorul BNR prin faptul ca bancile au anticipat intrarea in vigoare a regulamentului si si-au restructurat portofoliul pe parcursul anului trecut.
"Nu s-au inregistrat probleme nici la nivel individual, adica la nivel de banca. Nici una dintre institutiile bancare nu a fost afectata semnificativ", a adaugat oficialul bancii centrale.
Bogza considera normala evolutia provizioanelor, avand in vedere ca anul trecut creditul neguvernamental s-a majorat cu 30% in termeni reali. El a adaugat ca singura problema a bancilor in dezvoltarea creditelor o reprezinta, inca, prevederile Ordonantei 61/2002 privind creantele bugetare, care au prioritate la executarea garantiilor.
Provizioanele reprezinta sumele constituite de bancile comerciale ca rezerva in contul unor credite acordate, pentru a acoperi riscul de nerambursare a imprumutului.
Principala modificare adusa de noul regulament BNR este reprezentata de introducerea performantei financiare a debitorului in randul criteriilor de clasificare a riscului de credit, pe langa serviciul datoriei si garantii.
Evaluarea performantei financiare se va realiza potrivit normelor interne ale fiecarei banci, aprobate la nivelul Consiliului de Administratie, pe baza de punctaj atribuit unor factori cantitativi si calitativi.
Factorii cantitativi se vor referi, in principal, la indicatorii de lichiditate, solvabilitate, risc si profitabilitate, iar factorii calitativi vor cuprinde aspecte legate de modul de administrare a societatii, calitatea actionariatului, garantiile primite - altele decat cele care sunt acceptate la diminuarea raspunderii - si de conditiile de piata in care isi desfasoara activitatea entitatea economica respectiva.
Creditele vor fi clasificate in cinci categorii: standard, in observatie, substandard, indoielnice si pierdere. Pentru creditele acordate clientilor bancari exista numai doua categorii de clasificare, si anume standard - pentru cele cu un serviciu al datoriei mai mic de opt zile si pierdere - pentru plasamentele cu un serviciu al datoriei de minimum opt zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels