Bănci și Asigurări

Bogdan Neacşu, şeful CEC Bank: Derapajele economice impactează costul de finanţare. Când vedem astfel de fenomene, prima reacţie a unui sistem bancar este să remunereze ceea ce adună de la populaţie sau de la companiile care fac depozite la bănci

Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank

Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank

Autor: Mircea Nica

15.11.2023, 10:00 169

♦ Ritmul de creştere a creditării anul trecut a fost de 12-13%. Anul acesta a fost mai mic pentru că a dispărut apetitul, nu din cauza dobânzilor ♦ Maniera în care se pot materializa anumite proiecte s-a dus la o oarecare temperare în ritmul de creştere a activităţii de creditare. Cred că este foarte important nivelul la care s-a oprit inflaţia în cazul nostru. Stă în zona de 7%, poate se va duce mai jos sau poate va mai urca. Trebuie să înţelegem că în perioada următoare nu va fi neapărat o scădere accelerată a inflaţiei, ci mai degrabă o temperare sau o poziţionare în jurul acestor niveluri, a explicat Bogdan Neacşu.

Momentele de derapaje economice impactează costul de finanţare, iar prima reacţie a unui sistem bancar când se întâmplă astfel de fenomene este să remunereze ceea ce adună de la populaţie sau de la companiile care fac depozite la bănci, a spus Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank, în cadrul conferinţei ZF Investiţi în România, organizată recent de ZF în parteneriat cu CEC Bank, la Bacău.

„Derapajele impactează costul de finanţare. Imediat ce a început războiul din Ucraina, inflaţia a avut o cursă accelerată, aproape de 15%. Totuşi, ROBOR-ul accelerat nu a atins acel nivel de inflaţie. În momentul în care vedem astfel de fenomene prima reacţie a unui sistem bancar este să remunereze ceea ce adună de la populaţie sau de la alte companii care fac depozite la bănci. Este o reacţie instantanee pe care noi trebuie să o avem. Înseamnă că trebuie să remunerăm aproape de inflaţie sau în ritmul respectiv tot ce aducem ca economisire. Moral, trebuie să oferi un preţ corect celor care economisesc în linie cu inflaţia, pe de altă parte oferi un nivel de stabilitate la nivelul întregului sistem financiar având o reacţie imediată. Lucrurile acestea se transferă uşor, uşor către zona de active, de creditare“, a explicat Bogdan Neacşu.

El a mai adăugat că, din păcate, la nivelul mediului economic şi a sistemului bancar, nu prea s-a înţeles în perioadele în care dobânda era foarte jos să profite la maximum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO