Bănci și Asigurări

Bogdan Alexandrescu, CEC Bank: În 2022 s-au produs undeva la 23 mil. tone de cereale dacă vorbim de cele principale, grâu, rapiţă, porumb, floare, iar anul acesta previziunea este undeva la 27 mil. tone. Este un an cu o producţie mai bună, dar cu un preţ mai mic.

Bogdan Alexandrescu, CEC Bank: În 2022 s-au produs...

Autor: Mircea Nica

03.11.2023, 11:55 170

În 2022 s-au produs undeva la 23 mil. tone de cereale dacă vorbim de cele principale, grâu, rapiţă, porumb, floare, iar anul acesta previziunea este undeva la 27 mil. tone. Este un an cu o producţie mai bună, dar cu un preţ mai mic, a spus Bogdan Alexandrescu, Director Direcţia Agri, CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România, organizată în parteneriat cu CEC “Bank, la Bacău.

Lucrurile au evoluat într-un sens foarte bun în zona de industrie agroalimentară. A evoluat şi din punct de vedere al sistemului bancar. Anul trecut, soldul creditelor în agricultură a crescut de la 23,5 mld. lei, la 28,5 mld. lei. Undeva aproape de 20% creştere. La final de august era undeva la 31 mld. lei şi o să ajungem undeva la 33 mld. lei. Este un domeniu în care şi băncile investesc, în care şi antreprenorii s-au dezvoltat şi o să fie şi fonduri disponibile pentru investiţii. Sunt programe guvernamentale, Rural Invest, va apărea şi creditul agricol”, susţine Bogdan Alexandrescu.

Ce a mai spus Bogdan Alexandrescu

În momentul în care a început războiul din Ucraina toţi au trebuit să se adapteze cumva. Dacă în 2021 chletuiai ca să înfiinţezi un hectar undeva la 2.000-2.500 lei în 2022 cred că te duceai spre 6.000 lei. Acum cred că a mai scăzut un pic, între 4.000-5.000 lei. Nevoia de capital de lucrua m calculate-o altfel. Am încercat să facem un produs în care să dăm subvenţia pe mai mulţi ani.

Eu cred că mai este încă timp să mai plouă pentru culturale de toamnă. Dacă mai plouă până în decembrie, o să vină şi iarna încă nu este un an agricol 2023-2024 compromis. Din 5 ani agricoli de cultură mare doi nu sunt foarte buni.

Toată lumea vorbeşte de produs finit. Într-adevăr suntem unul dintre cei mai mari exportatori de grâu, porumb şi floare din Uniunea Europeană, dar când facem calculele suntem pe minus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO