Bănci și Asigurări

BNR tine 61 de tone de aur la o banca straina

23.07.2008, 14:29 42

BNR tine peste jumatate din rezerva de aur intr-un depozit la o banca straina. Depozitul extern a ramas la 61 de tone, la fel ca si anul trecut, insa valoarea sa a urcat la sfarsitul anului trecut la patru miliarde de lei (1,1 mld. euro), pe fondul cresterii cotatiilor pe plan international.
Banca centrala si-a diminuat anul trecut rezerva cu circa 39 de kilograme de aur, in urma procesului de restituire catre populatie.
Rezerva totala de aur a BNR se ridica la 103,53 tone, valoarea acesteia fiind de 6,7 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) in decembrie 2007, potrivit Raportului Anual publicat de banca centrala.
Inca de anul trecut BNR ajunsese sa aiba un singur depozit extern, in conditiile in care in 2004 avea plasamente la cinci banci straine. In raportul pe 2007 nu este mentionata banca la care aurul este plasat. Potrivit raportului din 2005, depozitele externe erau plasate la Nova Scotia si Fortis Bank Bruxelles.
Valoarea stocului de aur monetar detinut de BNR a crescut cu 19,4% la valoarea exprimata in lei, fata de sfarsitul anului 2006 cand stocul valora 5,4 miliarde de lei, crestere generata de evolutia ascendenta a pretului la aur.
Cresterea cursului aurului a determinat diferente favorabile din reevaluarea de 2,5 mld. lei, fata de 1,2 mld. lei cat reprezentau diferentele favorabile inregistrate la sfarsitul anului 2006.
In afara de depozitul extern, BNR mai detine aur monetar sub forma de monede ce valorau, la sfarsitul lui 2007, 0,94 miliarde de lei si sub forma de lingouri de aur in forma standard ce valorau 1,82 miliarde de lei (504 mil. euro).
Aurul monetar din rezervele BNR cuprinde asadar depozite externe, care au o pondere de 59%, monede (14%) si lingouri de aur sub forma standard (27%). Aurul nemonetar cuprinde metale pretioase.
Aurul nemonetar, reprezentat de metalele pretioase valoreaza in bilantul BNR pe 2007 peste 73 mil. lei, mai mult cu 16,6% fata de valoarea din bilantul pe 2006.
Tranzactiile cu metale pretioase efectuate in 2007 au generat o pierdere neta de 315.000 de lei.
"Cheltuielile din operatiuni cu metale pretioase au fost determinate de diferentele nefavorabile dintre pretul de piata si costul mediu la lichidarea depozitelor externe, de taxele de depozitare platite pentru cantitatea de aur aflata in depozitul extern (aproximativ 61 de tone), precum si de taxele de expertizare a metalelor pretioase aflate in Tezaurul central", se arata in raportul BNR.
Rezerva internationala s-a diminuat ca urmare a excluderii unei cantitati de 951,28 kg de aur nemonetar, potrivit hotararii din august 2007 a Consiliului de administratie al BNR.
In acelasi timp, rezerva s-a diminuat cu aurul in cantitate de 38,66 kg restituit, conform procedurilor legale, persoanelor carora in perioada comunismului li s-a confiscat aurul. Desi retrocedarile din ultimii ani au insumat cateva sute de kilograme de aur, banca centrala nu a mai operat achizitii pentru a-si reintregi rezerva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO