Bănci și Asigurări

BNR se teme ca nu se va putea baza prea mult pe aprecierea leului in lupta cu inflatia

BNR se teme ca nu se va putea baza prea mult pe aprecierea leului in lupta cu inflatia
23.08.2006, 18:54 11

Leul ar urma sa inregistreze o "relativa accelerare" a procesului de apreciere in termeni reali de-abia spre jumatatea anului viitor, potrivit celui mai recent raport asupra inflatiei publicat de BNR.
Banca Nationala a identificat mai multe riscuri ca aprecierea leului sa continue sa fie prea lenta pentru a putea ajuta mai mult dezinflatia. Totusi, pe termen scurt, BNR ia in calcul posibilitatea ca perceptia investitorilor straini asupra riscului pe care il implica plasamentele pe piata locala sa se imbunatateasca in mod consistent ca urmare a adoptarii in septembrie a deciziei favorabile intrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007.
Decizia respectiva ar urma sa atraga intrari substantiale de capital sub forma investitiilor directe si a imprumuturilor externe, pe langa fluxurile de tip speculativ.
De altfel, BNR mizeaza in buna masura pe aprecierea leului ca ajutor pentru continuarea dezinflatiei, inclusiv prin efectul de temperare a preturilor marfurilor din import, respectiv a preturilor la petrol si gaze naturale.
Printre factorii care ar putea sustine mai departe tendinta de apreciere a leului, banca centrala ia in calcul posibilitatea diversificarii structurii portofoliilor investitorilor straini, ca urmare a liberalizarii depline a operatiunilor cu instrumente monetare incepand din septembrie.
Cat despre episodul de depreciere "conjuncturala" a leului din perioada mai-iunie, inceput pe fondul unor iesiri nete de capitaluri ale nerezidentilor, BNR il pune pe seama reevaluarii de catre investitorii internationali a riscului privind plasamentele pe majoritatea pietelor emergente.
In iunie, leul a inregistrat o slabire accentuata fata de euro, respectiv cu 1,2% in termeni nominali, situatie care a incurajat BNR sa majoreze dobanda la sfarsitul lunii. Totusi, Romania a fost mai putin afectata de valul retragerilor de fonduri, spre deosebire de pietele vecine, insa ramane de vazut in ce masura investitorii se vor simti incurajati sa aduca si mai multi bani pe piata locala, in ciuda primei de risc valutar majorate.
Cel putin deocamdata, BNR considera ca ritmul de apreciere sustenabila a leului in termeni reali continua sa se reduca fata de nivelurile ridicate inregistrate pe parcursul anului trecut, ajungand sa fie determinat preponderent de factori precum diferentialul de productivitate fata de principalii parteneri externi sau intrarile de capital pe termen mediu si lung.
BNR sustine ca nu a mai efectuat operatiuni pe piata valutara incepand din a doua jumatate a lunii octombrie 2005, insa reafirma constant ca nu va ezita sa intervina in cazul unor "circumstante exceptionale", fara a le defini totusi.
Daca majorarea sezoniera a ofertei de valuta ca urmare a intoarcerii romanilor din strainatate a inversat tendinta de depreciere a leului, ajutandu-l sa revina pe o curba de apreciere nominala, miscarea a fost deja temperata, inclusiv din cauza adancirii deficitului comercial, toamna aducand o crestere a importurilor.
Tendinta de crestere a dobanzilor ar putea atrage noi intrari de capitaluri straine care sa stimuleze aprecierea leului, insa BNR nu mai considera atat de ingrijorator ca in trecut riscul legat de ecartul dintre dobanzile de pe piata locala si dobanzile externe.

Vacanta valutara prelungita

Piata valutara traverseaza o perioada de acalmie, in lipsa unor stimuli care sa scoata cursul din banda de variatie de 3,51-3,53 lei pentru un euro, in care s-a incadrat de mai bine de o luna. Euro a oscilat ieri intre un minimum de 3,5230/3,5280 lei si un maximum de 3,53/3,5350 lei, iar volumele tranzactionate au fost foarte mici. Dealerii spun ca au putut numara pe degete tranzactiile derulate.

OTP: dobanda de 9% la sfarsitul anului

Dobanda de politica monetara a BNR ar urma sa urce cu 0,25 puncte procentuale, ajungand la 9% pe an pana la sfarsitul anului, estimeaza o analiza recenta a OTP Bank. Banca ungureasca nu exclude noi cresteri ale restrictivitatii politicii monetare inclusiv prin intermediul interventiilor bancii centrale pe piata sau prin noi majorari ale rezervelor minime obligatorii. Analistii OTP anticipeaza ca o relaxare a politicii BNR ar putea surveni de-abia in cursul anului viitor, in masura in care dezinflatia va continua, pe fondul cresterii ratelor
reale de dobanda. Potrivit estimarilor OTP, rata de dobanda de politica monetara ar urma sa scada la 8% pe an spre sfarsitul lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO