Bănci și Asigurări

BNR se straduieste sa tina dobanzile sus, insa leul nu mai reuseste sa castige teren

15.10.2007, 21:02 17

Banca centrala a atras depozite pe cinci zile, o scadenta neobisnuita, la o dobanda de 7% pe an. Dobanzile au reactionat imediat pe piata, urcand insa cu numai jumatate de punct procentual pentru scadentele scurte, la 6,5-7,5% pe an.
"Consideram ca decizia BNR a fost determinata de publicarea datelor privind inflatia. In aceste conditii, apreciem ca saptamana aceasta vor exista presiuni pentru cresterea dobanzilor pe piata", spune Florin Citu, director adjunct al Trezoreriei ING Bank, care noteaza insa ca impactul asupra dobanzilor pe piata a fost mult sub asteptari.
Institutul de Statistica a anuntat joi ca preturile au crescut in septembrie cu peste 1%, ducand astfel inflatia anualizata la 6%. BNR urmareste pentru anul acesta o tinta de inflatie de 4%, incadrata intr-un interval de plus/minus un punct procentual. Majoritatea analistilor se asteapta de altfel ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara la sedinta din 31 octombrie, in incercarea de a readuce inflatia in intervalul agreat, pana la sfarsitul anului.
Licitatia pentru atragerea de depozite de vineri a luat prin surprindere piata. Banca centrala nu a mai derulat in ultimii ani operatiuni neprogramate pentru absorbtia excesului de lichiditati de pe piata. In mod traditional, BNR organizeaza in fiecare saptamana (lunea) licitatii pentru atragerea de depozite pe doua saptamani (principalul instrument de politica monetara. Totodata, BNR emite lunar certificate de depozit cu scadenta la trei luni, licitatia avand loc in a doua saptamana a lunii.
Licitatia de vineri a fost cu atat mai surprinzatoare, in conditiile in care BNR refuzase ofertele de plasamente ale bancilor comerciale in cadrul operatiunilor precedente derulate in cursul saptamanii. Astazi, BNR ar trebui sa organizeze traditionala licitatie pentru atragerea de depozite pe doua saptamani. Totodata, Ministerul Economiei si Finantelor are programata pentru saptamana aceasta o emisiune de obligatiuni de stat pe cinci ani.
In ciuda eforturilor BNR de a creste dobanzile pe piata monetara, leul a pierdut teren in fata euro in sedinta de tranzactionare de vineri.
La cursul oficial, euro a urcat la 3,3366 lei, cu 0,71 bani peste nivelul din ziua anterioara. Dolarul a castigat de asemenea teren, urcand la 2,3539 lei, cu 1,03 bani peste nivelul precedent. Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,3290/3,3310 lei pentru un euro, aproape de nivelul inchiderii din ziua precedenta. Dupa anuntul BNR privind operatiunea de sterilizare, cotatiile au urcat pana la un maxim al zilei de 3,34/3,3450 lei pentru un euro, in conditiile in care ordinele de cumparare de euro si-au gasit cu greu contrapartida. La sfarsitul sedintei de tranzactionare euro era cotat la 3,3350/3,3450 lei.
Investitorii straini au fost reticenti fata de plasamentele pe leu, in conditiile in care pietele asteptau vineri publicarea unor date privind economia americana.
Monedele de pe pietele emergente din Europa Centrala si de Est au inregistrat evolutii divergente. In timp ce leul, forintul maghiar sau coroana slovaca au pierdut teren in fata euro, zlotul polonez si rubla ruseasca au inregistrat aprecieri. Chiar si cu deprecierea de vineri, leul a incheiat saptamana mai puternic in fata euro. Comparativ cu sfarsitul primei saptamani a lunii, cursul oficial a coborat cu 2,71 bani. Leul a castigat teren semnificativ la jumatatea saptamanii, cand asteptarile privind o majorare a dobanzii la leu au fost amplificate de publicarea datelor privind inflatia pe luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO