Bănci și Asigurări

BNR se lupta sa sterilizeze lichiditatea

29.11.2002, 00:00 19

Banca Nationala a continuat ieri pentru a treia zi consecutiv sa fie prezenta pe piata monetara si sa sterilizeze surplusul de lei existent. Numai ieri banca centrala a atras depozite in suma de peste 1.500 miliarde de lei, maturitatile acceptate fiind de doua spatamani si trei luni. Si dobanzile platite au ramas nemodificate, bancile primind o dobanda de 19,55% pe an pentru scadenta doua saptamani, respectiv 20% pentru scadenta trei luni.
Dobanzile interbancare au crescut usor pe parcursul zilei, de la 15/19% la deschidere la 19/23% la finalul zilei, dar volumul tranzactiilor a fost destul de redus.
Nici cei care tranzactioneaza pe piata valutara nu au avut ieri o zi prea agitata, desi aproape toata ziua cursurile au fluctuat. In prima parte a zilei in piata au predominat ordinele de cumparare de valuta cand cotatiile au ajuns pana la maximul zilei - 33.565/33.585 lei/dolar. De la acel nivel s-a inceput vanzarea, apoi s-a stabilit cursul oficial la 33.553 lei/dolar, pentru ca pe finalul in ecranele dealerilor sa fie fie cotatiie de 33.550/33.570 lei/dolar.
"A fost o zi destul de linistita, desi cotatiile au fluctuat usor. Volumul tranzactiilor insa nu se poate spune ca a iesit din limitele unei zile normale", a comentat un dealer.
Pentru astazi trezorerieii nu intrevad modificari insemnate in evolutia cursului de schimb, poate doar daca pe pietele externe raportul euro/dolar inregistreaza fluctuatii anormale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO