Bănci și Asigurări

BNR pune inca 335 mil. euro la rezerva si atinge un nou record: 28,7 miliarde euro

02.12.2009, 23:16 23

Rezerva valutara a BNR a urcat in noiembrie cu 335 de milioanede euro, ajungand astfel la un nou record istoric, de 28,7 miliardede euro.

Saltul a avut loc in conditiile in care in vistieria banciicentrale au intrat luna trecuta 2,69 mld. euro.

Suma foarte mare atrasa de Ministerul Finantelor prin vanzareade obligatiuni in euro catre bancile locale a reusit sa compensezereducerea rezervelor minime obligatorii la valuta, spun analistii.De altfel, surse din piata au afirmat ca Ministerul Finantelor acazut de acord cu bancherii sa plateasca un randament relativridicat, cu conditia ca acestia sa participe la licitatie cel putincu sumele eliberate de BNR din rezervele minime. Statul aimprumutat 1,42 miliarde de euro.

"Cele 1,4 miliarde de euro (imprumutate de stat, n. red.)reprezinta mai mult decat suma eliberata din rezerva. Cel putin 150sau 200 de milioane de euro din cresterea rezervei ar putea sa vinade aici", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. BNRenumera printre sursele de intrari la rezerva alimentarea contuluiMinisterului Finantelor inclusiv cu sumele provenind din emisiunilede obligatiuni de stat in valuta pe piata interna, venituri dinadministrarea rezervei si altele.

Pe partea de iesiri, BNR a contabilizat 2,35 miliarde de euro,generate de modificarea rezervelor minime obligatorii ale bancilorcomerciale, plati de rate si dobanzi in contul datoriei externe siplati din contul Comisiei Europene. Anghel spune ca mentinereatendintei de crestere a rezervei este confortabila.

"Trebuie sa construim rezerve mari, pentru ca acum neimprumutam, dar va veni si momentul cand va trebui sa platim. Dacanu accesam fonduri europene, vom avea nevoie de o rezerva valutaraconsistenta, care sa suporte plata datoriei externe." GuvernatorulMugur Isarescu a subliniat recent ca rezerva valutara a BNR estesupradimensionata, daca este comparata cu importurile. In prezent,rezerva BNR acopera aproape noua luni de importuri, fata de unnivel considerat optim de patru luni. "Este si o sperietoarepermanenta pentru speculatori. Cu o baza monetara redusa, rezervavalutara este coplesitoare. Orice dealer de la Londra credea capoate sa doboare leul, dar s-a vazut ca nu este asa", spuneAnghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO