Bănci și Asigurări

BNR profita de surplusul din piata pentru a-si creste rezerva valutara

04.05.2001, 00:00 18



Surplusul de valuta de pe piata banca interbancara nu s-a epuizat, permintand Bancii Nationale sa continue sa cumpere dolari, chiar daca intr-un ritm mult mai redus fata de lunile anterioare.

Rezerva valutara a BNR a crescut in luna aprilie la 2,887 miliarde de dolari, cu 63,7 milioane de dolari mai mult decat in luna anterioara. De la inceputul anului rezerva valutara s-a majorat cu 391 milioane de dolari.

Dealerii sunt de parere ca si in perioada urmatoare sunt toate sansele ca rezerva valutara sa creasca continuu, pe de o parte pentru ca "piata (n.r-bancile si clientii) este vanzatoare neta de valuta" si, pe de alta parte pentru ca nu se intrevad presiuni pe cursul de schimb. ?inta de rezerva valutara stabilita de autoritati pentru acest an este de 3,5 miliarde de dolari.

"Rezerva valutara a bancii centrale va fi de la luna la luna in crestere pentru ca nu se intrezaresc presiuni pe cursul de schimb al monedei nationale in raport cu dolarul.

Volumul zilnic al tranzactiilor pe piata valutara se invarte in jur de 30-40 milioane de dolari, iar in cazul in care apar probleme cu 5 milioane de dolari aruncati in piata banca centrala rezolva orice problema", a afirmat Sorin Udriste, senior dealer la Bank Austria Creditanstalt Romania.

El a spus ca "de asemenea tot surplusul de dolari din piata va merge tot la rezerva BNR, la care se vor adauga si alte intrari nete de valuta".

"Pentru sfarsitul anului vad o rezerva valutara undeva peste 3 miliarde de dolari, poate la 3,3 miliarde de dolari", mai spune Udriste.

Cresterea din luna aprilie, de 63,7 milioane dolari , s-a datorat in principal cumpararilor nete ale bancii centrale din piata valutara in suma de 128,9 milioane dolari.

Un plus au fost si veniturile din administrarea rezervei internationale in suma de 22,0 milioane dolari. Intrarile nete de valuta, provenite din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, plati, cotizatii, comisioane bancare au fost in aprilie in suma totala de 23,1 milioane dolari.

Toate intrarile de valuta au fost compensate luna trecuta de plati de 64,0 milioane dolari drept rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor, precum si de rascumpararile titlurilor de stat in valuta, emise de Ministerul Finantelor pe piata interna, in suma de 46,3 milioane dolari;

Rezerva de aur se mentine la 105,0 tone, dar - in conditiile evolutiilor preturilor internationale - valoarea acesteia s-a majorat la 889,4 milioane dolari, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la peste 3,7 miliarde dolari.

Pana la sfarsitul acestui an, plaaile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice sunt de 903 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO