Bănci și Asigurări

BNR prezinta astazi leul nou

21.04.2005, 19:29 40

Noile bancnote si monede, care vor intra in circulatie de la 1 iulie, vor fi prezentate astazi de BNR in cadrul unei conferinte de presa.

Noile cupiuri vor avea dimensiuni identice cu cele ale euro, pregatind astfel trecerea la moneda unica. De asemenea, noua emisiune va respecta principiul proportionalitatii, respectiv marimea cupiurilor va fi proportionala cu valoarea acestora. Pana ieri noile cupiuri au fost tinute in secret, din motive de securitate.

Noua emisiune va contine monede cu valori de la 1 ban nou (echivalentul a 100 lei vechi) pana la 50 de bani noi (echivalentul a 5.000 lei vechi). Monedele vor fi confectionate din otel placat cu alama, cupru sau din aliaj.

Emisiunea va avea un numar de sase tipuri de bancnote, cu valori de un leu nou, cinci, zece, cincizeci si o suta de lei noi, care vor inlocui vechile bancnote. Acestora li se va adauga si o bancnota de 500 de lei noi, care nu are echivalent in actuala emisiune, si care va facilita platile de mare valoare. Noile bancnote vor fi tiparite pe suport de poliester, ca si cele din emisiunea actuala. Bancnotele cu valori de unu si cinci lei vor fi tiparite plan, celelalte in relief.

Institutiile de credit vor primi specimene ale noilor cupiuri incepand chiar de maine, urmand sa fie prealimentate cu noua emisiune de la 20 mai.

BNR a elaborat un program potrivit caruia va incheia acorduri cu principalele institutii publice pentru infirmarea populatiei cu privire la noile cupiuri si elementele de siguranta ale acestora. Astfel, BNR a incheiat deja un protocol de colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne.

Cele doua emisiuni vor circula in paralel in perioada 1 iulie 2005 - 31 decembrie 2006. Vechea emisiune isi va pierde puterea circulatorie din 1 ianuarie 2007, insa va putea fi preschimbata si dupa acest moment. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO