Bănci și Asigurări

BNR: Ponderea restantelor a scazut in ultimele luni

15.05.2008, 19:39 16

Ponderea sumelor restante in totalul creditelor contractate de la banci a scazut in ultimele luni, conform datelor centralizate de BNR, a declarat Cristian Bichi, director adjunct al Directiei Stabilitate Financiara in cadrul BNR.
"In ultimele luni am vazut scaderi pe toate liniile de clienti", a spus Bichi, la un seminar organizat de Biroul de Credit si Finmedia. El coordoneaza si activitatile Centralei Riscurilor Bancare (CRB), organismul specializat al BNR care gestioneaza date despre creditele acordate de bancile comerciale.
Potrivit datelor prezentate, clientii bancilor (persoane fizice si companii) aveau restante de 2,13 miliarde de lei (ceva mai mult de 572 de milioane de euro) la sfarsitul lunii martie.
La nivel agregat, ponderea sumelor restante in totalul sumelor datorate era in martie de 1,15%. Oficialul BNR spune ca nivelul este mult mai redus in cazul clientilor persoane fizice, de numai 0,21%. In cazul companiilor, indicenta este mai mare, de 1,57%.
Numarul clientilor inregistrati cu restante curente era de 90.779, in crestere cu 114% fata de martie 2007. Dintre acestia, 79.138 erau persoane fizice, iar restul companii. Scaderea ponderii restantelor in totalul sumelor datorate vine in contextul mentinerii unui ritm inalt de crestere a creditelor, care permite imbunatatirea aparenta a calitatii portofoliului, desi sumele nerambursate la timp inregistreaza de asemenea o dinamica rapida.
CRB monitorizeaza doar creditele acordate unui singur debitor in valoare mai mare de 20.000 de lei (circa 5.300 de euro), acestea reprezentand 85% din creditul neguvernamental total, indiferent daca acestea inregistreaza probleme la rambursare sau nu.
CRB avea in evidente 99.775 de companii si 788.807 clienti individuali care au contractat credite. Numarul clientilor bancari inregistrati a urcat cu 68% fata de martie anul trecut.
Bichi a aratat ca BNR lucreaza in prezent la un proiect de norma prin care vor fi obligate sa transmita date catre CRB privind creditele acordate si institutiile financiare nebancare (IFN). Intr-o prima etapa, reglementarea va fi aplicata doar IFN-urilor inscrise in Registrul Special al BNR, care reuneste institutiile cu o activitate de creditare semnificativa.
Biroul de Credit, societatea creata de bancile comerciale pentru a gestiona informatii privind creditele acordate clientilor individuali, a recenzat in cei aproape patru ani de activitate informatii despre 2 milioane de persoane, care au inregistrat restante sau au savarsit infractiuni in relatia cu o banca pentru care au primit condamnari definitive.
Biroul colaboreaza cu 38 de institutii de credit din sistem, dintre care 29 transmit si informatii pozitive privind creditele acordate (date de identificare a clientului si detalii privind tipul imprumutului si suma contractata, acestea fiind raportate inca de la momentul acordarii finantarii). Dintre jucatorii care furnizeaza informatii pozitive, 23 sunt banci, 4 sunt societati de credite de consum, iar 2 sunt companii de leasing.
Biroul a incercat sa atraga in sistem inclusiv companii de telefonie sau societati specializate in recuperarea de creante, pentru a contura un istoric de plata al clientilor relevant.
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a decis insa la sfarsitul anului trecut ca la sistem pot participa doar institutiile de credit (banci, societati de credit de consum si de leasing), iar in paralel a redus perioada de stocare a datelor despre debitori de la sapte ani la trei ani.

Piata de retail vazuta de Biroul de Credit

4,8 milioane de persoane care au contractat credite

8,4 milioane de conturi de credit

2 milioane de persoane inregistrate cu restante curente sau istorice

2,35 milioane de rapoarte de credit emise intre ianuarie si aprilie

29 de participanti care transmit informatie negativa si pozitiva

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO