Bănci și Asigurări

BNR poate răsufla uşurată. Ritmul de creştere a creditării în lei s-a domolit

BNR poate răsufla uşurată. Ritmul de creştere a...

Autor: Claudia Medrega

25.08.2016, 00:08 904

Împrumuturile pentru populaţie au avansat cu 29%, în timp ce la companii creşterea este de doar 4,4%.

Creditele în lei au continuat să crească în iulie, până la un nou maxim istoric de 119,5 mld. lei, însă ritmul de creştere a înceti­nit, atât în cazul împrumu­tu­rilor pen­tru populaţie, cât şi pe segmentul companii.

Datele BNR indică o creştere a creditului negu­vernamental în lei cu 15,7% an/an în iulie faţă de 16,2% an/an în iunie.

Împrumuturile în lei acordate persoane­lor fi­zice au avansat cu 29% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut, iar soldul a ajuns la 61,2 mld. lei, ascensiunea temperându-se după mai mul­te luni în care ritmul de creştere a fost pes­te 30%. În cazul companiilor, creş­te­rea cre­di­tării a fost de doar 4,4%, faţă de iulie 2015, la 58,3 mld. lei. Unii analişti anti­ci­pea­ză şi pentru pe­ri­oada următoare înce­ti­nirea rit­mului de creş­tere şi pe segmentul retail şi pentru corporate.

Finanţările acordate în lei prin inter­me­diul programului Prima casă au contribuit la accelerarea împrumuturilor în monedă naţională în acest an. Ascensiunea creditelor în lei în acest an a fost favorizată şi de scă­derea dobânzilor la minime istorice în urma pro­gramului de relaxare monetară derulat de BNR. Banca centrală a redus de şase ori dobânda-cheie din toamna anului 2014 până anul trecut, la minimul istoric de 1,75% pe an. Pe lângă dobânzile aflate la minime istorice, şi creşterea încrederii consumatorilor în econo­mie pe fondul avansului venitului disponibil a susţinut creditarea în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO