Bănci și Asigurări

BNR pledează la Bruxelles cauza recuperării Tezaurului trimis la Moscova

Autor: Cristina Bellu

05.03.2024, 17:53 276

Banca Naţională a României a decis să aducă în atenţia instituţiilor europene subiectul tezaurului României trimis la Moscova, prin intermediul expoziţiei „Tezaurul de aur al Băncii Naţionale a României trimis la Moscova şi niciodată returnat - o pretenţie mai veche de un secol” inaugurată marţi la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Expoziţia, care va dura trei zile, cuprinde dovezi istorice, înscrisuri, probe juridice şi angajamentele părţilor rusă şi română în legătură cu cele 91,5 tone de aur fin trimise la Moscova.

„Tezaurul BNR trimis la Moscova, depus într-o ţară aliată, împreună cu toate documentele relevante, în baza unui acord internaţional, recunoscut şi validat de istorie, reprezintă un caz singular în care rezerva de aur monetar este încredinţată cu toate documentele oficiale şi garanţiile de depozit conform cărora ar fi returnată oricând la cererea proprietarului, doar ca depozitarul să nu îşi respecte apoi aceste obligaţii, asumate conform tuturor normelor şi obiceiurilor internaţionale”, susţine Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Deşi în cadrul sesiunilor Comisiei comune româno-rusă pentru studierea problemelor relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, înfiinţată în anul 2003, partea rusă a acceptat că aurul BNR a fost trimis la Moscova şi că documentele prezentate de partea română sunt valabile, situaţia a rămas neschimbată până astăzi.

În contextul actual, lucrările Comisiei au fost sistate.

„Concluzia noastră este aceea că Banca Naţională a României are o creanţă perfect valabilă asupra Băncii de Stat a Rusiei”, a spus Cristian Păunescu, consilier al Guvernatorului BNR, în cadrul evenimentului.

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, este de părere că acţiunea de la Parlamentul European nu e decisivă, dar se înscrie în linia creării unui cadru de sprijin pe care România se aşteaptă să-l primească de la Uniunea Europeană pentru a recupera Tezaurul în negocierile cu Federaţia Rusă.

Pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei Tezaurului românesc de la Moscova, lucrările semnate de Cristian Păunescu, „Tezaurul Băncii Naţionale a României dus la Moscova şi niciodată returnat”, şi de Ilie Schipor, „Tezaurul României şi destinul său. Argumente din arhivele ruseşti”, au fost traduse în limba engleză şi distribuite fiecărui membru al Parlamentului European.

 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO