Bănci și Asigurări

BNR pastreaza „in stoc” plafonarea administrativa a Robor

17.01.2010, 23:15 154

Reglementarea privind plafonarea indicatorului piete monetareinterbancare, Robor, introdusa de Banca Na­tionala in octombrie2008, cand dobanzile urcasera la niveluri astronomice, ramane invigoare, desi astfel de episoade de turbulente puternice nu s-aumai produs de peste un an.
"Plafonarea a aparut intr-un context foarte exact, cand dobanzileau luat-o razna. Ea nu se referea la piata insasi, ci la perceptiaasupra pietei. Dobanzile isi urmau cursul, dar BNR oprea publicarearatelor care depaseau o limita, pentru a nu crea distorsiuni",explica Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR MugurIsarescu.
In timp ce Vasilescu spune ca reglementarea este tinuta "pe stoc",in conditiile in care nu mai ajunge sa devina activa, dar nici nuincurca pe nimeni, piata autoreglandu-se, bancherii interpreteazaca exista inca temeri privind eventuale convulsii in viitor.
"Cred ca plafonul ar trebui eliminat avand in vedere ca a fostintrodus intr-un context cu totul special, cu turbulente, iarmentinerea acestei restrictii poate sugera ca exista in continuareriscul ca piata sa revina la o evolutie anormala. In schimb, artrebui create mecanisme care sa genereze masuri in mod operativpentru fiecare situatie in parte care poate sa apara. Cred caaceasta este principala invatatura de acum un an: proactivitateareglementarii", comenteaza Rasvan Radu, presedintele executiv alUniCredit Tiriac Bank.
In octombrie 2008, cand dobanzile pe piata monetara ajunsesera sadepaseasca 50% pe an, in conditiile in care speculatorii strainicare atacasera cursul cautau cu disperare lei pentru a-si inchidepozitiile, BNR a introdus o plafonare pentru Robor, considerat unindicator de referinta al pietei.
In mod normal, indicatorul se calculeaza in fiecare zilu­cra­toare, ca o medie pe baza cotatiilor ferme de dobandaoferite de zece banci importante de piata. BNR a decis insa ca, incazul in care dobanzile cotate de bancile contributoare depa­sesccu mai mult de 25% dobanda la creditul de urgenta Lombard,publicarea Robor sa fie suspendata. In acest caz, BNR publicaindicatorul Robor cu valoarea egala cu dobanda la creditul Lombard,pentru toate scadentele, de la o zi la 12 luni. La acel moment,dobanda la creditul Lombard era de 14,25% pe an, Robor fiind astfelplafonat la 17,81% pe an, chiar daca dobanzile afisate de banci pepiata erau mult mai sus.
Motivul invocat de BNR a fost protejarea clientilor care aveaucredite cu dobanda legata de indicatorul Robor - situatie intalnitamai ales in cazul liniilor de capital de lucru contractate decompanii - si care s-ar fi trezit cu datorii foarte mari fata debanca.
In prezent nivelul dobanzii la creditul Lombard oferit de BNR acoborat la 11,5% pe an, urmarind scaderea ratei de politicamonetara. Astfel, Robor poate urca pana la cel mult 14,37% pean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO