BNR pastreaza „in stoc” plafonarea administrativa a Robor

Autor: Liviu Chiru 17.01.2010

Reglementarea privind plafonarea indicatorului piete monetare interbancare, Robor, introdusa de Banca Na­tionala in octombrie 2008, cand dobanzile urcasera la niveluri astronomice, ramane in vigoare, desi astfel de episoade de turbulente puternice nu s-au mai produs de peste un an.
"Plafonarea a aparut intr-un context foarte exact, cand dobanzile au luat-o razna. Ea nu se referea la piata insasi, ci la perceptia asupra pietei. Dobanzile isi urmau cursul, dar BNR oprea publicarea ratelor care depaseau o limita, pentru a nu crea distorsiuni", explica Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.
In timp ce Vasilescu spune ca reglementarea este tinuta "pe stoc", in conditiile in care nu mai ajunge sa devina activa, dar nici nu incurca pe nimeni, piata autoreglandu-se, bancherii interpreteaza ca exista inca temeri privind eventuale convulsii in viitor.
"Cred ca plafonul ar trebui eliminat avand in vedere ca a fost introdus intr-un context cu totul special, cu turbulente, iar mentinerea acestei restrictii poate sugera ca exista in continuare riscul ca piata sa revina la o evolutie anormala. In schimb, ar trebui create mecanisme care sa genereze masuri in mod operativ pentru fiecare situatie in parte care poate sa apara. Cred ca aceasta este principala invatatura de acum un an: proactivitatea reglementarii", comenteaza Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
In octombrie 2008, cand dobanzile pe piata monetara ajunsesera sa depaseasca 50% pe an, in conditiile in care speculatorii straini care atacasera cursul cautau cu disperare lei pentru a-si inchide pozitiile, BNR a introdus o plafonare pentru Robor, considerat un indicator de referinta al pietei.
In mod normal, indicatorul se calculeaza in fiecare zi lu­cra­toare, ca o medie pe baza cotatiilor ferme de dobanda oferite de zece banci importante de piata. BNR a decis insa ca, in cazul in care dobanzile cotate de bancile contributoare depa­sesc cu mai mult de 25% dobanda la creditul de urgenta Lombard, publicarea Robor sa fie suspendata. In acest caz, BNR publica indicatorul Robor cu valoarea egala cu dobanda la creditul Lombard, pentru toate scadentele, de la o zi la 12 luni. La acel moment, dobanda la creditul Lombard era de 14,25% pe an, Robor fiind astfel plafonat la 17,81% pe an, chiar daca dobanzile afisate de banci pe piata erau mult mai sus.
Motivul invocat de BNR a fost protejarea clientilor care aveau credite cu dobanda legata de indicatorul Robor - situatie intalnita mai ales in cazul liniilor de capital de lucru contractate de companii - si care s-ar fi trezit cu datorii foarte mari fata de banca.
In prezent nivelul dobanzii la creditul Lombard oferit de BNR a coborat la 11,5% pe an, urmarind scaderea ratei de politica monetara. Astfel, Robor poate urca pana la cel mult 14,37% pe an.