Bănci și Asigurări

BNR opreste aprecierea leului

17.06.2004, 00:00 10



Banca Natioanala a calculat ieri un curs de 40.799 de lei pentru un euro, cu 107 unitatI mai mult decat la cotatia precedenta. Dolarul american a fost evaluat la 33.767 de lei, cu 37 de uitati mai putin decat la cotatia precedenta.



Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 40.695/40.725 de lei/euro. Inca de la inceputul sedintei de tranzactionare au predominat ordinele de cumparare venite din partea clientilor bancilor, stare care a dus la aprecierea paritatii pana la 40.770 de lei/euro. "In jurul pranzului Banca Nationala a intervenit indirect pe piata si a sustinut o crestere a cotatiilor pana la 40.810 lei/euro" a comentat un dealer. Tranzactiile au decurs normal ieri, insa data fiind cererea mai mare de valuta, volumele tranzactionate au fost subbstantiale.



Deprecierea dolarului la Bucuresti urmeaza cresterii cursului euro/dolar pe pietele internationale care s-a produs dupa publicarea unor date care indicau o crestere a deficitului comercial al Statelor Unite. Apetitul investitorilor pentru dolari a fost diminuat sI de declaratia presedintelui Bancii Federale a SUA, care a suerat ca institutia pe care o conduce va adopta in continuare o politica prudenta fata de majorarea dobanzilor. Pe pietele internationale cursul a coborat de la 1,2110 dolari/euro (nivel inregistrat ieri dimineata) pana la 1,2060 dolari/euro.



Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au coborat, osciland intre 19% si 19,5% pe an. Aceasta diminuare a dobanzilor se datoreaza pe de o parte semnalului dat de banca centrala prin scaderea dobanzii de intreventie cu 50 de puncte de baza, si cererii reduse de lichiditati din aceasta perioada, pe de alta parte. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO