Bănci și Asigurări

BNR opreste aprecierea leului

24.08.2004, 00:00 8

Euro s-a apreciat ieri pana la un curs de 41.154 de lei, sustinut de cumpararile de valuta ale Bancii Nationale. Dolarul a inregistrat ieri o apreciere mai ampla, alimentata de scaderea cursului pe pietele internationale. Astfel, banca centrala a calculat ieri un curs de 33.553 lei/dolar.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.950/40.980 de lei/euro, la nivelul inchiderii de vineri. Cotatiile au coborat usor in primele ore de tranzactionare, pana la o minima de 40.920/40.950 de lei/euro. Dupa ce acest nivel a fost atins, cotatiile au inceput sa creasca, pe fondul cumpararilor de valuta. Trendul de crestere a fost mentinut pana la anuntarea cursului oficial, conditii in care maximul zilei a fost atins in cotatii de 41.150/41.180 de lei/euro. "Piata a fost destul de agitata ieri. In spatele cumpararilor s-a aflat probabil BNR, care a atras aproximativ 40 de milioane de euro. Volumele tranzactionate ieri pe piata au fost importante", a comentat un dealer. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 41.120/41.150 de lei/euro. Cumpararile de valuta de la clienti au ajuns vineri la 74 de milioane de eruo, depaasind insa vanzarile bancilor catre acestia cu 20 de milioane de euro.
Pe pietele internationale dolarul a continuat miscarea de apreciere fata de euro, inceputa in prima parte a saptamanii trecute. Astfel, cusrul a coborat ieri de la 1,2320 dolari/euro pana la 1,2245 dolari/euro. Aprecierea dolarului survine pe fondul mentinerii pretului petrolului la niveluri apropiate de maximele istorice inregistrate recent, la care se adauga si datele negative referitoare la evolutia economiei americane. Aceasta evolutie se poate explica, considera analistii, prin acumularea unor detineri speculative mari de euro, care trebuie acum vandute. Dealtfel, datele despre economia americana sunt mai bune decat se asteptau jucatorii.
Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au coborat puternic ieri, pe fondul diminuarii nevoii de lichiditati a bancilor, care survine odata cu apropierea sfarsitului perioadei de condtituire a rezervelor minime obligatorii. Astfel, dobanzile la depozitele pe o zi au ajuns ieri sa oscileze intre 2% si 7& pe an. Banca Nationala a intervenit ieri pentru sterilizarea excesului de moneda din piata, incercand sa artaga depozite pe o luna in valoare de 11.300 de miliarde de lei. Pana la sfarsitul zilei au fost plasate depozite in valoare de 7.120 de miliarde de lei, la o dobanda de 19,25% pe an. BNR a atras vineri depozite in valoare de 4.500 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO