Bănci și Asigurări

BNR nu este ingrijorata de deprecierea leului

24.05.2006, 00:00 17

Oscilatiile cursului din ultimele zile nu au ingrijorat BNR, care le considera doar conjuncturale, dupa cum spune Florin Georgescu, prim-viceguvernator al bancii centrale.

"Sunt evolutii temporare, date de anumite perceptii de pe piete. Cred ca deprecierea leului este conjuncturala", a declarat ieri Georgescu la Forumul financiar sud-est european, organizat de Forum Invest. Leul a pierdut teren masiv in fata euro, dupa ce investitorii speculativi au inceput sa-si inchida pozitiile pe pietele emergente, orientandu-si capitalurile spre investitii cu un risc mai scazut.

Prim-vicegurvernatorul nu se asteapta la iesiri spectaculoase de capital, in conditiile in care o parte din fondurile speculative au fost investite in instrumente cu o lichiditate mai scazuta, inclusiv in depozite la termene lungi.

Totodata, Georgescu spune ca leul ramane atractiv pentru investitori, avand in vedere ca perspectiva aderarii la UE da siguranta acestor investitii, la care se adauga si politica monetara stransa a BNR. De altfel, prim-viceguvernatorul a subliniat ca miscarile din ultimele zile au fost in ambele sensuri, existand intre valurile de cumparari de valuta ale investitorilor speculatori si intrari de capitaluri, tot de la jucatori nerezidenti.

La ultima sedinta de politica monetara din luna mai, BNR a mentinut dobanda la 8,5%, angajandu-se totodata sa sterilizeze in continuare in proportii ridicate excesul de lichiditate din piata monetara. Controlul strans al lichiditatii din piata s-a tradus in ultimele luni prin acceptarea integrala a ofertelor facute de bancile comerciale la licitatiile pentru plasarea de depozite la o luna la BNR. Georgescu spune ca perspectivele de mentinere a unei politici monetare stranse vor fi un alt argument pentru atractivitatea leului.

De altfel, BNR intentioneaza sa mentina conditiile monetare stranse o perioada mai lunga, pentru a consolida dezinflatia si increderea populatiei in acest proces.

"Atunci cand rata inflatiei va cunoaste evolutii pozitive, conditiile monetare - intelegand aici intreg setul de masuri - nu se va relaxa imediat, ci gradual, etapa cu etapa", a spus Georgescu. Pentru lunile urmatoare banca centrala se asteapta la acumularea de presiuni inflationiste, atat ca urmare a introducerii de noi accize si ajustari de preturi reglementate, cat si a mentinerii consumului la niveluri nesustenabile.

Cererea a fost alimentata si de expansiunea creditarii, in primele trei luni ale anului imprumuturile de consum inregistrand o crestere cu 16% (in termeni reali) in primele trei luni. Aceasta in conditiile in care BNR estimeaza pentru anul acesta o crestere a creditului neguvernamental cu 30% in termeni nominali. In opinia lui Georgescu, mentinerea unei politici monetare stranse ar trebui sa conduca si la atingerea nivelurilor prognozate pentru expansiunea creditarii.

Cursul oficial a urcat ieri cu 0,17 bani, pana la 3,5529 lei pentru un euro. Pe piata valutara cotatiile au oscilat intr-o banda larga. Euro a inceput ziua la 3,56 lei, insa un val de cumparari ale nerezidentilor au impins cotatiile pana la 3,58 lei pentru un euro. Din nou, piata locala s-a miscat in tandem cu celelalte din regiune, zlotul polonez inregistrand de asemenea o depreciere semnificativa in prima parte a zilei. Ulterior, nerezidentii au inceput sa vanda valuta, astfel ca euro a pierdut teren in fata monedelor de pe pietele emergente. Leul a recuperat pierderea din prima parte a sedintei de tranzactionare, piata inchizandu-se in cotatii de 3,5465/3,5515 lei pentru un euro. Dealerii asteapta acum continuarea tendintei de apreciere a leului, insa evolutia va fi determinata de ordinele investitorilor nerezidenti.



TITL: FT: In sectorul bancar lupta pentru cote abia incepe



Alexandru Matei

Sectorul bancar din Romania este considerat unul plin de oportunitati de catre investitorii straini, dar intrarea pe aceasta piata nu se mai face usor. In acelasi timp, procesul de consolidare a inceput deja: primele cinci banci detin 60% din totalul activelor bancare, procentul crescand pana la 80% daca se iau in calcul primele zece banci, scrie Financial Times.

Pentru cei care abia au intrat pe piata, lupta este la inceput. In acest sector incepe acum o perioada de consolidare rapida, datorata cresterii economice, dar in special cererii din ce in ce mai mari pentru servicii bancare sofisticate.

In perioada urmatoare, guvernul de la Bucuresti va scoate la licitatie ultima mare banca din Romania: Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ultima sansa pentru marii jucatori de a intra pe piata. Dupa incheierea acestei tranzactii, 95% dintre activele bancare din Romania vor fi in proprietate privata, dar mai ales sub controlul unor investitori straini. Activele bancare, calculate ca procent din PIB, ajung la o valoare de aproximativ 44-46%, mai putin de o cincime fata de media inregistrata in vestul Europei. Creditele pe sectorul de retail, cu toate ca s-au dublat in 2005, reprezinta aproximativ 10% din PIB, spre deosebire de 70% in Franta si aproape 100% in Germania.

"Eu cred ca prea multe banci se lupta pe sectorul de retail", este de parere Patrick Gelin, presedinte si director general al BRD SociA?tA? GA?nA?rale, al doilea jucator de pe piata romaneasca. "Pana la urma, cred ca vor fi doar cinci-sase banci care vor domina piata", a mai adaugat el.

Piata bancara din Romania este plina de oportunitati pentru investitorii straini. Numai in 2005 activele bancare au crescut cu 43%, media in tarile vest-europene fiind de 13,6%. Aceasta crestere poate duce insa si la o scadere a cotei de piata daca bancile nu se aliniaza la timp cerintelor din ce in ce mai sofisticate ale romanilor.

Aceasta dezvoltare rapida a domeniului bancar este sustinuta de accelerarea cresterii economice a Romaniei. In 2005 PIB-ul a crescut cu 4%, dupa o crestere de 8,3% in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO