Bănci și Asigurări

BNR: Nu anticipam o depreciere semnificativa a leului anul acesta

30.05.2007, 18:33 15

BNR nu intrevede miscari semnificative ale cursului pana la sfarsitul acestui an, punand astfel sub semnul intrebarii unele proiectii ale analistilor straini, care indica o depreciere cu peste 8% a leului in urmatoarele sase luni.
"Nu credem ca deficitul extern reprezinta un element de ingrijorare pentru investitorii straini incat sa genereze iesiri semnificative de capitaluri", a spus Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.
La sfarsitul saptamanii trecute Danske Bank, cea mai mare banca daneza, a publicat un raport care indica o depreciere a cursului pana la 3,6 lei pentru un euro in decembrie, fata de niveluri actuale, de 3,27 lei/euro. Analistii bancilor locale vad de asemenea probabila o depreciere a leului, pe fondul deficitului extern, insa de mai mica amploare, pana la un curs de 3,35-3,4 lei/euro.
Georgescu considera totusi ca proiectii de depreciere a cursului cu peste 8%, pana la niveluri de 3,6 lei pentru un euro, sunt prea pesimiste. Tot la sfarsitul saptamanii trecute guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat ca in prezent capitalurile cu potential speculativ prezente pe piata locala se ridica la circa doua miliarde de lei, nivel care nu pune probleme.
Banca centrala detine rezerve valutare de 21,4 miliarde de euro, volumul acestora descurajand pana acum atacuri speculative prelungite asupra leului.
De la inceputul saptamanii euro s-a stabilizat pe piata de la Bucuresti in jurul nivelului de 3,27 lei, dupa ce dobanzile pe termen scurt s-au apropiat pe piata monetara de nivelul ratei de politica monetara a bancii centrale, de 7,25% pe an. In sedinta de ieri cotatiile au oscilat intr-o banda foarte ingusta, intre 3,27 si 3,2730 lei pentru un euro, aproape de nivelul din ziua precedenta.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au oscilat ieri intre 6,5% si 7,5% pe an, cererea si oferta de lichiditati fiind echilibrate. BNR a atras la inceputul saptamanii depozite pe o luna de 2 miliarde de lei, reprezentand insa numai jumatate din ofertele bancilor comerciale.
Dealerii pot acum sa plaseze leii in exces in conturile pentru rezerve minime obligatorii, intrucat perioada de constituire curenta este inca la inceput. Saptamana aceasta nu sunt programate scadente la depozite atrase de BNR anterior.
Trezoreria va vinde saptamana viitoare obligatiuni de stat pe zece ani in valoare de 100 de milioane de lei (circa 30 milioane de euro). Titlurile vor purta un cupon de 6,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO